Hírek

2006.05.13. 07:00

Elsumákolta a bélyeggyűjteményt a testvérem

KIÉ? Olvasónk jóval édesanyja halála után tudott meg egy fontos tényt. Apja még az asszony életében ajándékozási szerződéssel testvérének juttatta a szülők értékes, közös bélyeggyűjteményét.

BAMA

Ha egy ilyen tényről később értesülünk, póthagyatéki tárgyalást kérhetünk. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Vissza kell menni a közjegyzőhöz, és be kell neki jelenteni: a hagyatékból a tárgyaláskor kimaradt a bélyeggyűjtemény. A két testvér a szülő halála után ugyanis fele-fele arányban örököl. Mivel a kollekció az anyáé is volt, fele, illetve értékének ötven százaléka a két testvér öröksége. Olvasónknak tehát törvényesen az egynegyede jár. Ugyanez a helyzet más ingóságokkal (pénz, üzletrész, bankszámla, értékpapír stb.) és az ingatlanokkal is.

A póthagyaték iránti kérelmet követően az ügy a hagyatéki osztályra kerül. Itt dokumentumba foglalják, hogy az egyik testvér nagy értékű juttatásban részesült az örökhagyó halála előtt. Ezt egyébként az érintett köteles lett volna bejelenteni a közjegyzőnek. Lehet, a testvér arra hivatkozik majd, hogy a bélyeggyűjteményt ő kapta, így a kollekció az ő különvagyona. Ez annyit jelent: nem tudtak a póthagyatéki eljárás során megegyezni. A kedves olvasó ekkor polgári peres eljárásban megtámadhatja az ajándékozási szerződést. Vagyis bíróságra mehet – feltéve, ha ragaszkodik az őt megillető részhez. A hölgy hozzáteszi: testvére francia állampolgár, aki jelenleg Franciaországban tartózkodik. Ám a honi törvények ez esetben rá is vonatkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!