Hírek

2006.05.01. 15:37

Elutasított fideszes választási kifogások Szabolcsban

Hat, a Fidesz helyi szervezetei által benyújtott választási felülvizsgálati kérelmet utasított el eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság - olvasható a nyírségi bíróság honlapján közzétett határozatokban hétfőtől.

BAMA

A bíróság a kifogásolt esetek mindegyikében alaptalannak tartotta a kérelmező által megjelölt, választói akaratot befolyásoló  kampánycsendsértési gyanút, s jóváhagyta a hat ügyben korábban  hozott helyi és területi választási bizottsági elutasító döntéseket.

A bírósági honlapon ismertetett határozatok szerint öt esetben a  Szabolcs megyei 5-ös számú, baktalórántházi választókerület, egyben  pedig a 7-es, kisvárdai körzet eredménye ellen nyújtott be keresetet  a Fidesz.

A baktalórántházi kerületben a választók szervezett  szállítására, kampánykiadvány törvénysértő terjesztésére, valamint  az MSZP voksokkal történő támogatására felhívó, sms üzenetek  szabályokat sértő küldését tette szóvá a legnagyobb ellenzéki párt,  míg a kisvárdaiban szórólapok terjesztését kifogásolta.

Az ügyekben eljáró bíróság megállapította: a megjelölt esetekben  nem valósult meg választói akaratot befolyásoló kampánycsendsértés,  s arra vonatkozó bizonyítékot maga a kérelmet benyújtó Fidesz sem  jelölt meg, így alaptalannak nyilvánította mind a hat beadványt.

A bírósági döntés ellen további jogorvoslati lehetőségre nincs  lehetőség. A szabolcsi 5-ös számú, baktalórántházi választókerületben Gazda  László (MSZP), a térségi önkormányzat elnöke a második választási  fordulóban 15.881 szavazatot, 54,34 százalékot kapott, s mandátumot  szerzett Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) ügyvéd előtt, akire 13.346-an,  a résztvevők 45,66 százaléka voksolt.

A szabolcsi 7-es számú kisvárdai választókerületben Szép Béla  (MSZP), a párt térségi szervezetének alelnöke, ügyvéd szerzett  mandátumot, 52,95 százalékkal, 14.307 szavazattal. Ő Oláh Albertet  (Fidesz-KDNP), Kisvárda polgármesterét előzte meg, aki 12.715  voksot, 47,05 százalékot kapott. (mti)

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!