Hírek

2006.05.17. 07:00

Elviselhetetlenül bömbölteti a zenét a szomszéd

Olvasónk szomszédja rendszeresen hatalmas hangerővel hallgat zenét. Az úr, akit ez zavar, segítséget kért a rendőrségtől, az önkormányzattól. Úgy látja, az ügy reménytelen.

BAMA

Nem reménytelen, csak lassú és hosszadalmas procedúra annak, aki belefog – reagált a problémára dr. Schneider Péter ügyvéd. Két lehetőség van ugyanis. Bejelentjük panaszunkat az önkormányzatnál, amelynek szakértője megvizsgálja az ügyet. Ha a zaj nem éri el az önkormányzati rendeletben szabályozott mértéket, maradhat minden a régiben. A másik lehetőség, ha a szakértő azt állapítja meg: a zajszint zavaró. Ekkor birtokháborítás címén valóban beperelhetjük a „vétkest”. Általában este tíz és reggel hat óra között nem szabad zajongani. Más kérdés, ha napközben is akkor a ricsaj, hogy megreped tőle a házfal. Ez is lehet birtokháborítás. Ám mielőtt a bíróság ezt megállapítja, független szakértőt rendel ki. A panaszos szomszédnak tanúkkal vagy más módon kell rábizonyítania a birtokháborítást a másikra. A rendőrségen is bejelentheti az ügyet – de azt onnan az önkormányzathoz fogják áttenni.

A fenti eset tipikus szomszédjogi vita. A tét a kulturált egymás mellett élés – hangsúlyozza dr. Schneider. A kérdés ilyenkor mindig az, hogy az egyik személy joga mennyiben korlátozhatja a másikét. A két jognak középen kell találkoznia. Ezért jó, ha az ilyen perpatvarok nem fajulnak bírósági üggyé. Bármilyen nehéznek tűnik, akár diplomáciai eszközöket bevetve, kompromisszumot ajánlva próbáljunk egymás között dűlőre jutni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!