Hírek

2006.05.09. 09:18

Emlékmű a szlovák katonai gép áldozatainak

Emlékművet állítanak annak a 42 szlovák katonának, akik január 19-én vesztették életüket egy repülőgép-szerencsétlenségben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen.

BAMA

Hejce  polgármestere, Rohály Géza elmondta az MTI-nek, hogy kedden Ladányi Lajossal, a szlovák parlament és az emlékmű-bizottság tagjával, valamint Pásztor  Péterrel a Szlovák Építész Kamara alelnökével közösen jelentik be az emlékmű megépítésének részleteit. A szlovák repülés történetének eddigi legnagyobb légi  szerencsétlensége negyvenkét emberéletet követelt. A Koszovóból  hazatérő negyvenhárom szlovák katona An-24 típusú szállító repülőgépe január 19-én este ütközött neki a célállomástól, a kassai  repülőtértől alig harminc kilométernyire fekvő Hejce község  határában található Borsó-hegynek. A szerencsétlenséget egyetlen ember, a 27 éves Martin Farkas  csodával  határos módon, kisebb sérülésekkel élte túl. A szlovák kormány február elsején döntött arról, hogy a védelmi  tárca Hejcén emlékművet emel az áldozatoknak. Az emlékmű költségeit  a szlovák kabinet állja, de a költségekhez közadakozással is hozzá  lehet járulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!