Hírek

2006.05.18. 17:49

Európa vonzó cél a menekülteknek

Magyarországon 2003 óta évről évre csökken a menekültek száma, ugyanakkor több tartózkodási vízumot adnak ki a hivatalok.

Europress-összeállítás

Európába évente több mint egymillió legális és félmillió illegális bevándorló érkezik, míg utóbbiak száma csökken, a törvényesen érkezők egyre többen vannak. Hasonló arány figyelhető meg Magyarországon is: míg 2003-ban 178-an kaptak menekültstátust, tavaly már csak 97-en. Az unióban tíz év alatt felére csökkent a menekültek száma. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a menekültstátust nagyon nehéz megkapni, így aki csak teheti, megpróbál egyéb - inkább törvényes - úton bejutni egy-egy országba, igaz, később sokszor illegálisan marad.

Magyarország a menekültek többsége számára tranzitországnak számít. Az unió felé irányuló négy fő migrációs csatorna közül kettő hazánkon, illetve a Kárpát-medencén keresztül fut. Magyarország a közép-balkáni útvonal mentén helyezkedik el, amely Törökországból indul és Bulgárián, Szerbia-Montenegrón, vagy Románián, hazánkon, Ausztrián, kisebb arányban Szlovénián vagy Szlovákián keresztül Nyugat-Európa irányába vezet. A Távol- és Közel-Keletről, a volt szovjet utódállamokon keresztül nyugatra irányuló illegális migránsok jelentős része is hazánkon áthaladva igyekszik eljutni az áhított célországokba.

A korábban tapasztaltakkal szemben az illegális migránsok nagy része legálisan utazik be hazánkba, majd tőlünk illegálisan próbál meg eljutni Nyugat-Európába. Erre külön felhívja a figyelmet a Nemzetbiztonsági Hivatal is. A szervezet évkönyve szerint a Távol-Keletről érkezők körében különösen kedvelt migrációs módszerré vált a tanulmányi vízum megszerzése és a konferenciákon és fesztiválokon való részvétel ürügyén történő legális vízumszerzés. Utóbbit elsősorban az afrikai országokból származó személyek részesítik előnyben.

Magyarországra szóló tartózkodási vízumot 2002-ben 17 ezren kértek, tavaly több mint 30 ezren. 2004-ben 48 ezernél is többen igényeltek ilyen okmányt. A szakemberek szerint a vízumszerzés egyre inkább az illegális migráció kifinomultabb formájává vált. A legtöbb tartózkodási vízumot román állampolgárok kérik, de ezer felett van az Egyesült Államokból érkezők száma is.

Az Európai Unióban a menekültkérdés és a bevándorlási politika fontos problémát és kihívást jelent. Egy olyan térség létrejötte, amelyen belül az emberek szabadon, ellenőrzés nélkül mozoghatnak a határokon át is, szükségessé teszi, hogy a külső határok védelmének megerősítése mellett egységesítsék a térségen belül a menekültügyi és a bevándorlási politikát is. Magyarország az unió által elvárt jogharmonizációt végül a 2002. január 1-jén hatályba lépett új idegenrendészeti törvénnyel, illetve a módosított menedékjogi jogszabállyal oldotta meg. Az új idegenrendészeti törvény a határon túli magyarok számára speciális helyzetet teremtett, bizonyos kedvezményeket kaptak például a letelepedési kérelem benyújtásával kapcsolatban.

Kevesen igénylik a nemzeti vízumot

Magyarország 2006. január 1-től vezette be az úgynevezett nemzeti vízumot a határon túli magyarok számára. A speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé azok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti identitás megőrzése, állami felsőfokú oktatáson kívül eső tanulmányok folytatása, valamint családi kapcsolatok ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, az okmány nem örvend nagy népszerűségnek a határokon kívül. Az erdélyi Krónika című napilap a közelmúltban azt írta, Romániában a százat sem éri el azok száma, akik kiváltották a vízumot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!