Hírek

2006.05.12. 17:01

Fegyelmi az Operaház balettigazgatója ellen

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója fegyelmi eljárást kezdeményezett Keveházi Gábor ellen. A balettigazgató szerdán kapta meg az erről szóló értesítést.

BAMA

Keveházi Gábor balettigazgató pénteken elmondta, hogy a dokumentum szerint Hegyi Árpád Jutocsa azért kezdeményezi ellene az eljárást, mert május elején nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben bírálta és lemondásra szólította fel a főigazgatót. "Miután már megnézték a jogászok, és ízekre szedték a levelet, nem hiszem, hogy ebből bármi lehet, ráadásul az én esetemben a minisztériumnak kell lefolytatni a fegyelmi vizsgálatot, tehát biztos vagyok benne, hogy ebből semmi nem lesz" - mondta Keveházi Gábor.

Bozóki András kulturális miniszter pénteken azt mondta, az intézményben kialakult helyzet csak részben személyi kérdés, a "perpatvar" pedig eltereli a figyelmet a lényegről, a modernizáció szükségességéről.

Keveházi Gábor május 5-én szólította fel lemondásra a  főigazgatót, aki szerinte hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát, s teljesen önhatalmúan belenyúlt az Operaház és a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortervébe, anélkül, hogy vele erről előzetesen egyeztetett volna. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete operaházi alapszervezete május 9-én közölte, egyetért a levéllel. Az érdekvédő szervezet véleménye szerint az operaház a csőd felé sodródik, komoly anyagi gondokkal, működési zavarokkal küzd, s az állami támogatás drasztikus csökkentése mellett teljes mértékben irreális a "modernizáció" végrehajtása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!