Hírek

2006.05.29. 19:08

Gráf: a mezőgazdaságot nem érinti az államreform

Demonstrációs előkészítő bizottságot hozott létre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) annak érdekében, hogy a kormány előterjesztéseire reagálni tudjanak. "Ha a kormány meglépi, hogy gazdasági társaságok is vehessenek magyar földet, akkor azt minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogjuk akadályozni" – mondta lapunknak Budai Gyula.

Vég Márton

A Magosz szövetségi igazgatója hozzátette, hogy a földpiac külföldiek előtti megnyitását a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szeretné elérni. Amennyiben a Magosz a családi gazdaságok megmaradását veszélyeztető intézkedést észlel, akkor a demonstrációs bizottság is megalakul, amelyet ezúttal már nem Jakab István vezetne, mert a Magosz elnöke országgyűlési képviselő lett a Fidesz-frakcióban. Lehetséges örökösét már megtalálta a gazdaszervezet, de a nevet egyelőre – ismeretlen okból – titokban tartják.

"Valóban érkezett hozzánk egy javaslat a MOSZ-tól, de nem tervezzük, hogy magánszemélyeken kívül mások is vehessenek földet, tehát nem változtatunk a hatályos földtörvényen" – mondta lapunknak Gráf József. Az agrárminiszer úgy látja, hogy a két érdekképviselet egymás ellen szeretne tüntetni, valamint hozzátette, hogy indokolatlannak tartja a Magosz lépését.

"Nem szerepel a kormányhoz eljuttatott anyagunkban a külföldiek földszerzésének támogatása" – szögezte le lapunknak Nagy Tamás. A MOSZ elnöke azonban hangsúlyozta, hogy az uniós állampolgárokra és jogi személyekre vonatkozó földvásárlási tilalom lejárta előtt a magyar földtulajdonosokat mindenképpen versenyképessé kell tenni. Ez magyarul azt jelenti, hogy a föld hektáronkénti árát – amely 300 ezer forint körüli, így tízszer olcsóbb, mint Angliában – drágítani kell, amit a magyar gazdasági társaságok piacra engedése nélkül nehezen lehet megvalósítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!