Hírek

2006.05.03. 18:19

Ha az értelmezés jó, miért más a módszertan?

Szigeti Péter szerint attól nem csorbult az Országos Választási Bizottság (OVB) tekintélye, hogy az utóbbi néhány hétben a Legfelsőbb Bíróság (LB) szinte minden lényeges határozatát megváltoztatta.

V.M.

„Mindössze arról van szó, hogy a két testület mérlegelési jogkörben más szakmai álláspontra helyezkedett. Erre pedig a jogszabály lehetőséget biztosít” – mondta lapunknak Szigeti Péter. Az OVB elnöke úgy látja, hogy az OVB és az LB között nincs jogértelmezési különbség, mindössze az egyes eseteket más módszertani szempontok szerint közelítik meg, és így lehetséges, hogy végül egymástól eltérő döntéseket hoznak.

Emlékezetes melléfogása volt az OVB-nek, amikor döntése szerint Orbán Viktor megsértette a választáson való önkéntes részvétel alapelvét, amikor Fidesz aktivistákat arra buzdított, hogy a választás napján győzzék meg az embereket arról, hogy menjenek el szavazni. Az LB azonban másként ítélte meg az esetet, és megváltoztatta a döntést arra hivatkozva, hogy magánszemélyek egymás közötti beszélgetését nem szabályozza a választási eljárásról szóló törvény. Szintén nem egyezett meg a két testület álláspontja a kampánycsend idején Gyurcsány Ferenc hangján megszólaló telefonhívásokról. Az OVB bizonyítottság hiányában elutasította a beadványt, az LB azonban felülvizsgálta a kérdést, és meg is állapította a kampánycsendsértést. A Szigeti Péter elnökölte bizottság Deutsch-Für Tamást is elmarasztalta, mert választási csalással gyanúsította meg a szocialistákat. Az LB döntése értelmében azonban a Fidesz kommunikációs vezetője mindössze a szabad véleménynyilvánítás jogával élt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!