Hírek

2006.05.19. 17:27

Hosszabbítanának az elöljárók

Az októberi önkormányzati választásokon hatéves mandátumot javasol a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az önkormányzati képviselőknek. Ezáltal megvalósulhat az a rendszer, hogy az országgyűlési ciklusok félidejében legyenek az önkormányzati választások ? közölte Zongor Gábor.

Sz. Sz.

A szervezet főtitkára hozzátette: az önkormányzati képviselők számának csökkentésével egyetértenek abban az esetben, ha az Országgyűlés létszáma is csökken. Zongor Gábor szerint a polgármesterek közvetlen választását a jövőben is meg kellene tartani. A jelenleginél azonban törvényileg nagyobb hatáskört biztosítanának részükre. Példaként említette, hogy a kistérségi együttműködéseket jóval megkönnyítené, ha a településvezetőknek nagyobb hatáskörük lenne. Zongor felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati rendszerben lényegi változás csak akkor valósulhat meg, ha az ellenzék is támogatja azt. A változtatásokhoz ugyanis kétharmados törvényeket, a "felezős" rendszerhez például még az Alkotmányt is módosítani kellene.

Az ellenzék pénteken nem foglalt állást a felvetések ügyében. Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester még idén januárban úgy fogalmazott, azt javasolja, hogy idén ne négy, hanem öt évre kapjanak mandátumot a helyhatóságok. Tirts Tamás, a Fidesz fővárosi politikusa szerint az örökös tanácselnökök korát felidéző polgármesteri rendszer ellen kétciklusos limit bevezetése lenne indokolt.

A jelenlegi parlamentben az önkormányzatok rendelkeznek a legnagyobb lobbierővel. A 386 honatya közül 75-en egyben polgármesterek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!