Hírek

2006.05.16. 09:46

Idegen nyelv lesz a román a magyaroknak

A jelenlegi tanügyi rendszer nem biztosítja a szükséges esélyegyenlőséget a kisebbségi diákoknak a román nyelv elsajátításához – ezzel foglalható össze az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntése a magyar diákok román nyelvoktatásával kapcsolatosan.

BAMA

A testület pozitívan véleményezte azt a múlt év végi beadványt, melyben az aláírók sérelmezik, hogy a magyar diákoknak nem tanítják idegen nyelvként a románt, és a vizsgákon is a román anyanyelvű diákokkal azonos elbírálásban részesülnek.

A testület döntésében kerülte a diszkrimináció kifejezést, és annak ellenére hozta a határozatot, hogy az oktatási minisztériumtól kapott véleményezés szerint a jelenlegi oktatási rendszerben nem éri hátrányos megkülönböztetés a magyar tanulókat. A képviselőház tanügyi szakbizottsága is kikerülte a válaszadást, megfogalmazása szerint „a román nyelv elsajátítása prioritás kell hogy legyen”.

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke a Krónikának elmondta: azt javasolták az oktatási minisztériumnak, hozzon létre egy szakbizottságot, és találja meg a legmegfelelőbb módszert arra, hogy a kisebbségekhez tartozók elsajátíthassák az állam nyelvét, és az esélyegyenlőség elve se csorbuljon. (krónika)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!