Hírek

2006.05.16. 07:04

Kitiltották az újságírókat a német hírszerzésből

Németországban a tavaly óta gyűrűző botrány miatt letiltották a titkosszolgálatot arról, hogy újságírókat szervezzen be újságírók megfigyelésére.

BAMA

A német kormányóvivő azzal indokolta a döntést, hogy a sajtó függetlensége, szabadsága olyannyira szent ügy, hogy azt tilos feláldozni nemzetbiztonsági, netán egyszerűen csak párt és általában politikai célok érdekében.

A német szövetségi hírszerzés (BND) még tavaly is bevett gyakorlatként használt újságírókat hírszerzésre, újságírók megfigyelésére a terrorizmus ellenei harcra hivatkozva. A BND arra is kíváncsi volt, hogy a megfigyelt újságírók honnan szerzik be híreiket, kik az informátoraik, és a látókörbe került tollforgatók magánéletéről is adatokat gyűjtöttek.

Az újságírók spiclibotrányát a Süddeutsche Zeitung robbantotta ki, a liberális napilap foglalkozott először az üggyel, majd a Der Spiegel, a Focus tényfeltáró riportjai, no meg a német ellenzék is közrejátszott abban, hogy a Merkel-kormány kitiltotta az újságírókat a hírszerzésből. (radio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!