Hírek

2006.05.04. 16:36

Kockázatos új tehergépkocsival és busszal közlekedni

Júliusig kockázatos lehet újonnan forgalomba hozott 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművel és autóbusszal közlekedni az utakon. Május elsejétől ugyanis kötelező a digitális tachográf (menetíró) használata.

BAMA

A Közlekedési Főfelügyelet azonban nem adta ki időben az ehhez szükséges kártyákat, ezért a most forgalomba helyezett gépjárművek nem közlekedhetnek az Európai Unió, így Magyarország útjain sem – mondta el lapunknak Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkár-helyettese. A felügyeletnél kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy várhatóan júliusra készülnek el a digitális tachográf használatához szükséges kártyák, amelyekért 7700 forintot kell majd fizetni.


A tachográf a járművekben folyamatosan regisztrálja, hogy a vezető éppen milyen tevékenységet végez. Így lehet nyomon követni például azt, hogy betartják-e a sofőrök a kötelező pihenőidőt. Az Európai Unió már évek óta előírja a műszer használatát, azonban a korábbi analóg típusú tachográfnál bizonyos esetekben lehetőség volt visszaélésre – emlékeztetett Karmos Gábor. A korábban forgalomba helyezett járművekben maradhat az analóg tachográf, nem írják elő a cserét. Öt évvel ezelőtt került szóba a digitális tachográf használatának kötelezővé tétele. Az új rendszer lényege, hogy négy kártya rögzíti az adatokat, melyekből egy az autóvezetőnél, egy a vállalkozónál, egy a hitelesítő műhelynél, egy pedig az ellenőröknél van. Az unió útjain csak akkor közlekedhet a jármű, ha a vezető rendelkezik a kártyával.

Magyarországon nagyrészt a közlekedési hatóság végzi az ellenőrzéseket, de a rendőrség, a határőrség, sőt, a rutinvizsgálatok során a munkaügyi hatóság is jogosult minderre. A hiányosan felszerelt járművek vezetőit viszont bármikor, akár egy közúti ellenőrzés során is megbüntethetik.
A főtitkár-helyettes leszögezte: álláspontjuk szerint mielőbb forgalomba kell hozni a kártyákat, egyetlen magyar vállalkozás sem kerülhet hátrányos helyzetbe azért, mert a főfelügyelet késlekedik. Hazánkon kívül további hat tagország, Ciprus, Málta, Görögország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia nem tudta teljesíteni a feltételeket május elsejéig.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!