Hírek

2006.05.25. 17:11

Kórházi osztályok szűnhetnek meg

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerda délután az egészségügy kérdéseiről rendezett szakmai konzultáción egyértelművé tette, amit sokan sejtettek már: a liberálisok ebben 2008-ig biztosan nem valósíthatják meg elképzelésüket, azaz nem lesz több, egymással versengő biztosító a piacon.

Dreissiger Ágnes

„Azon a vonalvezetésen kezdjük meg a reformot, amelyen elindultunk az elmúlt négy évben. Nem toldozgatunk-foltozgatunk, hanem egy teljesen új várat építünk, és az, hogy egy, vagy több tornyot húzunk-e majd fel rá, a fontos kérdések sorában talán a legutolsók egyike” – jelentette ki a miniszterelnök. Igaz, nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy 2007 végén megvizsgálnák, mennyire alkalmas a helyzet a versengő biztosítók rendszerének bevezetésére. A megbeszélésen szóba került az is, hogy lazítanának az orvosok merev bérezésén, és nagyobb szerepet kapna a teljesítményelvű díjazás, a racionalizálás jegyében elképzelhető az is, hogy bizonyos kórházi osztályokat átalakítanának, vagy bezárnának.

A kormányprogram eddigi egyeztetése során még nem döntöttek az esetleges vizitdíj bevezetéséről sem, egyes lapértesülések szerint erre legkorábban 2007 végén kerülhet sor. Minden bizonnyal bevezetik a háromszintű ellátást is, amely szerint három csomag lenne: az alapszolgáltatásokhoz járulékfizetéstől függetlenül minden állampolgár hozzájutna, a második szintet azonban már biztosítási jogviszonyhoz kötnék. A harmadik csomag az extra fizetős szolgáltatásoké lenne.

Gyurcsány Ferenc mindenesetre világossá tette, nem fél a változtatásoktól, ám ehhez a jelenlévők támogatását kérte. A meghívottak listáját nézve szembetűnő volt, hogy egyetlen szakmai szervezet sem kapott meghívást: nem képviselte az orvosi kamara és a kórházszövetség sem az ágazatot, viszont jelen volt több fővárosi és megyei kórházvezető és néhány egészségügyi vállalkozó is. Ez utóbbi összefüggésben lehet az SZDSZ és az MSZP privatizációs törekvéseivel is, az ugyanis már korábban elhangzott, hogy bizonyos szektorok magánkézbe kerülhetnének. Ennek tükrében figyelemre méltó lehet, hogy többek között olyan cégek képviselői jártak szerdán a parlamentben, mint a Prodia Rt., amelyik laborvizsgálatokkal foglalkozik, vagy a Fresenius Kft., amelyik a művesekezelést végez. Azt már korábban bejelentették: a kormány 500 milliárd forintot szán a reformra.

Mégis SZDSZ-es vezetésű lesz az EüM?

Csütörtök délután kiderült: Magyar Bálint nem lesz oktatási miniszter. Mivel a koalíciós egyeztetések során a pártok leginkább az egészségügyi- és az oktatási tárcán vitatkoztak, Magyar visszalépésével eldőlhet a minisztériumok sorsa. Ha ugyanis Hiller István lehet az OM első embere, a sokszoros változtatásokon átment egészségügyi program valószínűleg az SZDSZ égisze alatt valósulhat meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!