Hírek

2006.05.04. 18:58

Már keverik a koalíciós paklit, de mit osztanak?

„Először a kormányprogramot alkotjuk meg, majd ehhez keressük a megfelelő embereket” – hárította el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kérdést még a balatonőszödi koalíciós tárgyalások előtt, hogy kik kapnak tárcát második kormányában.

É. S.

Az MSZP és az SZDSZ tárgyalásai után sincs hivatalos információ arról, hogy kik lesznek miniszterek, a HVG értesülései szerint azonban a kormányfő ismét meglepetéseket fog okozni. Gyurcsány régi bizalmasa Szilvásy György kancelláriaminiszter, Kiss Péter gazdasági miniszter lehet, s valószínűleg ismét jelentős szerepet kap a kabinetben Veres János és Kóka János is – értesült informátoraitól a hetilap. Gál J. Zoltán miniszterelnökségi politikai államtitkár maradhat, Baja Ferencnek azonban valószínűleg csak a képviselőség jut, Nagy Sándornak még az sem.

A miniszterelnök korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy 12 minisztérium lenne a jelenlegi 15 helyett, amihez még két tárca nélküli miniszter is járul. Ez megfelel Sárközy Tamás államreform-koncepciójának is. A koalíciós mandátumok tizedével rendelkező SZDSZ a tárcák negyedét kaphatja. Az oktatási minisztérium vezetése a szocialistákhoz kerülne, úgy, hogy összevonnák a kulturális tárcával, az így létrejött kultuszminisztériumot Hiller István vezetné. A szocialista pártelnök utóda Gyurcsány köréből kerülne ki. Az oktatási tárca korábbi birtokosa Magyar Bálint Zuglóban indulna polgármesterként. A liberálisok cserében az egészségügyi tárcát kapnák meg, melynek várományosa Molnár Lajos mellett, a jolly joker Kóka is.

A gazdasági minisztériumot a reformtervezet szerint kettéválasztanák, gazdasági, illetve infrastrukturális tárcákra, s elvileg akármelyiket vezethetné Kóka. Az SZDSZ még az igazságügyi tárcát is megszerezheti, Fodor Gábor irányításával. Egy rendőrséggel dúsított igazságügyi és közbiztonsági minisztériumot viszont MSZP-s politikus kapná. Ebben az esetben a külügy lenne liberális tárca Szent-Iványi István vezetésével. Költségvetési és kincstári miniszternek Gyurcsány Surányi Györgyöt szeretné megnyerni. A szocialista Botka László esélyes a belügyminiszteri posztra. A honvédelmi tárca irányítására Vadai Ágnes – a titkosszolgálatok vezetője is lehet – és Iváncsik Imre nevét emlegetik.

Az MSZP inkább Kunczét favorizálná Demszky helyett

Az SZDSZ várhatóan újra Demszky Gábort indítja Budapest főpolgármester-jelöltjének, az MSZP azonban jobban örülne Kuncze Gábor pártelnöknek, Kóka János azonban kikerült a képből. A szocialisták saját jelöltje Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke lenne. A Fidesz Tarlós Istvánt, Óbuda–Békásmegyer független polgármesterét indítaná, az MDF Katona Kálmánt, aki 2002-ben a Fidesz–MDF–MKDSZ közös budapesti listavezetője volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!