Hírek

2006.05.03. 13:33

Még mindig szabadlábon a srebrenicai hóhér

Belgrádban és Podgoricában egyaránt az uniós társulási tárgyalások felfüggesztését valószínűsítik, mert a szerbiai hatóságok a Brüsszel által megszabott határidőre nem kerítették kézre Ratko Mladicot, a srebrenicai népirtás fő felelősének tartott volt boszniai szerb katonai vezetőt.

BAMA

A belgrádi média idézte kedden Rasim Ljajicot, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködésért felelős államközösségi kormánytanács szerbiai elnökét, aki szerint Brüsszel felfüggeszti a társulási tárgyalásokat. „Az EU nem fogja értékelni az erőfeszítéseket és a munkát, hanem a végső eredményt" – mondta Ljajic, aki szerint az eredményt úgy lehet nevesíteni, hogy „Ratko Mladic Hágában van".

Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnök azt ígérte Brüsszelnek, hogy április végéig kiadja Hágának a szökevényt. A határidő vasárnap éjfélkor lejárt. Olli Rehn uniós bővítési biztos szerdán tanácskozik Carla Del Ponte hágai főügyésszel, és ennek fényében döntenek Brüsszelben a társulási tárgyalások felfüggesztéséről.

Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök ugyancsak attól tart, hogy a tárgyalások felfüggesztésének lehetősége „nagyon is valós", és ez nemcsak Szerbiának, hanem Montenegrónak is ártana. Szerinte Brüsszel már így is „nem várt mértékben" rugalmas volt Szerbiával szemben. „Azt hiszem ugyanakkor, hogy végleg kimerülőben van a tolerancia és türelem..." – figyelmeztetett Djukanovic a montenegrói állami rádiónak adott keddi interjújában.

Belgrádi politikai elemzők a korábbiakban megfogalmazták azt a feltételezést, hogy a szerb hatóságok kifognák a szelet a Djukanovic vezette szakadárok vitorlájából, amennyiben ideje korán kiadnák Hágának a „srebrenicai hóhért". A függetlenségi tömb ez esetben nem hozhatná fel az elszakadás melletti érvként azt, hogy Szerbia hátráltatja Montenegró integrációját.

Milo Djukanovic ugyanakkor azon a véleményen van, hogy Mladic kiadatása nem befolyásolná a szavazópolgárokat, mert a belgrádi dac már így is túl sok kárt okozott Montenegrónak. Emellett rámutatott arra, hogy Mladic kiadatása után a nemzetközi közösség azonnal követelni fogja a tábornok „bűntársa", Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök kiszolgáltatását, és ettől fogja függővé tenni az ország európai és euroatlanti integrációját.

Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter kedden ismét felhívást intézett a bujkáló tábornokhoz, régi ismerőséhez, s arról beszélt, hogy egyetlen ember se lehet fontosabb a népnél és az országnál. „Mi, katonák, dokumentumot írtunk alá arról, hogy az országért folytatott harcunkban készek vagyunk életünket adni érte. Ha már életét adta érte több ezer olyan ember, aki az ország jövőjét szolgálhatta, akkor mi, karrierünk alkonyán miért ne tennénk ugyanezt magunkkal a nép és az állam nevében?" – firtatta Stankovic a nyugalmazott katonaorvos a jagodinai Palma Plus tévének adott interjújában. (szabadság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!