Hírek

2006.05.30. 07:00

Megszüntette a büfét a főnök, éhes vagyok!

Olvasónk egy nagy cégnél dolgozik. Az igazgató megszüntette a büfét, mondván, hogy az demoralizáló hatású. Mert sokan beszélgettek is ott a kávé és a szendvics mellett.

BAMA

Ha a dolgozóknak munkaszerződésük van, jár nekik az ebédidő – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. Ezért is szokták a munkaidőt reggel 8 órától délután fél 5-ig meghatározni. A félóra az ebédidő, amelyet ily módon szabályoznak. Mindez nem jelenti azt, hogy a munkáltató köteles büfét vagy étkezdét fenntartani. Esetleg ebédjeggyel vagy más juttatással hozzájárulhat a napi étkezéshez. De ha erre a cégnél nincs külön helyiség, akkor bizony nekünk kell megtalálnunk a helyet, ahol ehetünk.

A munkaszerződés ugyanakkor a hivatalos munkarend keretében előírhatja, hogy munkaidőben nem lehet büfézni. Amennyiben polgárjogi szerződésünk van a céggel, nem szabályozhatják, mikor és mennyi ideig ebédeljünk. A lényeg, hogy az előírt feladatot elvégezzük. A munkaszerződés továbbá kikötheti: a büfébe járás időpontja az ebédszünet. Vagyis a büfében trécselni, lazán kávézgatni valóban nem lehet. Arra való a kávéház, a vendéglő – munkaidőn kívül.

Más kérdés, hogy a paragrafusokon túl is van élet. Vannak nálunk is munkahelyek, ahol a munkáltató büfét tart fenn, és ez jó – ismeri el az ügyvéd. Pontosan azért, hogy a dolgozóknak ne kelljen messzebbre vándorolniuk az ebédért. Mert az sokkal több időbe telik, és aki trécsel, az úgyis trécselni fog. Legfeljebb akkor nem látja őt a munkáltató. (Igaz, akkor nem is lesz miatta ideges.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!