Hírek

2006.05.07. 18:05

Megújulásra lenne szüksége a jobboldalnak

Gyurcsány Ferenc személyében, az eltaktikázott kormányfő-jelölti vitában és a Fidesz pártszervezetében látják a politológusok a legnagyobb ellenzéki párt választási vereségének okát. A budapesti Kossuth Klubban a hét végén rendezett konferencia részvevői lényegében egyetértenek azzal, hogy a jobboldalnak lényegi megújuláson kell keresztülmennie.

BAMA

Tamás Pál, a Magyar Tudományos Akadémia szociológiai intézetének vezetője szerint a rendszerváltó elit nehéz helyzetbe került, mert megváltozott a választói szemlélet. Az új helyzet olyan embereket kíván, akik elhitetik magukról, hogy nem konfrontatívak, s ez a korábbi, éles szembenállásra kihegyezett közpolitikai szereplőknek nem sikerült. Ennek ellenére véleménye szerint a jobboldalnak nem új vezérre, mint inkább új pártszervezeti modellre, új struktúrára van szüksége. Ez utóbbi gondolattal Fricz Tamás is egyetértett. A Miskolci Egyetem oktatója emellett a vereséghez sorolta, hogy a kormányfő-jelölti vitán Orbán Viktor alulmaradt Gyurcsány Ferenccel szemben, amikor a jobboldali vezető azt a rossz taktikát választotta, hogy a középre húzás jegyében nem győzi le ellenfelét. Elhibázottnak tartotta továbbá a legnagyobb ellenzéki erő egypárti, egydimenziós szövetségi politikáját, amely szerinte a második fordulóban nem is kapott visszaigazolást.

Csizmadia Ervin politológus felvetette a politikai életciklus és a vezéregyéniség kérdését is. Véleménye szerint ha a Fideszben 1996 után nem vált volna uralkodóvá a vezérelvű politizálás, akkor Gyurcsány sem jött volna. A két karizmatikus vezető kapcsán pedig azért billent a mérleg a szocialista jelölt javára, mert az életkorát tekintve fiatalabb, de 20 éve politizáló Orbán Viktor „koros” lett a mindössze másfél éve fókuszba került Gyurcsány Ferenccel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!