Hírek

2006.05.05. 15:08

Menesztett miniszterek

Történelmének egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Munkáspárt a brit önkormányzati választásokon. Tony Blair megvált kellemetlen minisztereitől.

Farkas Károly

„A Hosszú kések éjszakája – csak éppen nappal történik” – minősítette Tony Blair kormányátalakítását Kevin Potter brit politológus. A kormányfő a pénteki nap folyamán ugyanis kormányának két kulcsfontosságú tagjától, bel- és külügyminiszterétől is megvált. Érthetőek a hirtelen személycserék, hiszen a csütörtökön megrendezett önkormányzati választásokon a Munkáspárt történelmének egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el. A kormányzó pártnak mindössze a szavazatok 26 százalékát sikerült megszereznie, így 263 képviselői helyet is elvesztett. Előretörtek viszont a konzervatívok. A toryk az összes leadott voks 40 százalékát nyerték el, és 255 plusz helyet szereztek a képviselőtestületekben. A Munkáspártot még a liberálisok is megelőzték: a parlament harmadik ereje a szavazatok 27 százalékát szerezte meg.

Elemzők szerint a választási fiaskó után elkerülhetetlenné vált a kormányátalakítás. A botrányoktól szaggatott brit munkáspárti vezérkar ugyanis egyszerűen elkopott. Az egyik vezéráldozat, Charles Clarke belügyminiszter neve senkit sem ért meglepetésként. Clarke személyesen vállalta a felelősséget azért, hogy az elmúlt években több mint ezer, erőszakos bűncselekmények miatt elítélt bevándorlót engedtek szabadon Angliában, ahelyett, hogy kitoloncolták volna őket. Annak ellenére, hogy Tony Blair még egy héttel korábban is megvédte miniszterét, gyakorlatilag a teljes közvélemény és a brit lapok is Charles Clarke fejét követelték.

Arra azonban senki sem számított, hogy a kormány erős emberének tekintett Jack Straw külügyminiszternek is meg kell válnia hivatalától. A britek azonban egyre növekvő aggodalommal szemlélik a gyorsan romló iraki helyzetet, a minisztert pedig elítélik, amiért Amerika oldalán a háború pártjára állt. Jack Straw a továbbiakban a parlament alsóházát vezeti majd, utóda a környezetvédelmi miniszter, Margaret Beckett, míg a belügyi tárca John Reid védelmi miniszter kezébe kerül.

Megtarthatta viszont hivatalát a legtöbbet támadott John Prescott miniszterelnök-helyettes, bár le kellett mondania egyes feladatköreiről. A politikus magánélete miatt kényszerült magyarázkodni, mivel titkárnője részletgazdag beszámolót adott a sajtónak a politikushoz fűződő gyengéd viszonyáról. Valószínűleg mennie kell Ruth Kelly oktatási miniszternek is, posztját Alan Johnson, korábbi kereskedelmi és szállítási miniszter veszi át. Elhagyja bársonyszékét Douglas Alexander is, aki eddig az európai ügyekért felelős miniszteri posztot töltötte be.

A hivatalosan is Tony Blair utódjának tekintett Gordon Brown megtarthatta posztját. A politikus „figyelmeztető lövésnek” nevezte az önkormányzati választások eredményét, és bejelentése szerint szombaton konzultál Tony Blair miniszterelnökkel a további lépésekről. Nem lehetetlen ugyanis, hogy az önkormányzati választási vereség, valamint népszerűségének drasztikus megcsappanása miatt a miniszterelnöknek is távoznia kell posztjáról. Jelenleg ugyanis a britek 36 százaléka azt szeretné, ha még ebben az évben megvállna pozíciójától, további 23 százalékuk szerint ezt azonnal meg kellene tennie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!