Hírek

2006.05.31. 19:38

Milliárdos jövedelmeket titkolnak el az adózók

Április végéig összesen 1,8 milliárd forint adóhiányt tárt fel az adóhatóság a vagyonosodási ellenőrzések során – közölte szerdán sajtótájékoztatón Juhász István, az APEH elnökhelyettese.

D. N.

[caption id="" align="alignleft" width="130"] A nyereményt is bizonyítani kell
[/caption]A hivatal egyre jobb hatékonysággal választja ki, hogy kinél érdemes be nem vallott jövedelmet keresgélni: az első négy hónapban indított 184 vizsgálat háromnegyede végződött megállapítással. Idén még további négyszáz ellenőrzés várható. Tavaly az egész évi 380 ellenőrzött adózó 62 százalékánál derült ki, hogy „feketén” szerzett pénzből gazdagodott meg. Ugrásszerűen megemelkedett a megállapított adókülönbözet átlagos összege is, ami a tavalyi 8,4 millió forintról 13 millióra nőtt. Az ellenőrzött magánszemélyek között voltak, akik 100-200 millió forint adóval próbálták megrövidíteni az államkasszát.

A jövedelemeltitkolás drága mulatság. Mivel nem csupán az adót kell utólag megfizetni, hanem az adóbírságot – amelynek mértéke az adóhiány fele lehet – és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot is. Így a befizetendő összeg elérheti a megállapított adókülönbözet dupláját is. Számos esetben a rendőrség elé is kerül az ügy adócsalás, okirathamisítás, vagy a jövedelmek legalizálását célzó hamis tanúvallomás miatt – fűzte hozzá Juhász.

A vagyongyarapodási vizsgálatok ötöde közérdekű bejelentés alapján indul, sokszor a szomszéd, az elhagyott vagy elvált házastárs hívja fel a jövedelem-eltitkolásra a hatóság figyelmét. Feltűnő lehet az is, ha társas vállalkozásnak magánszemély vagy egyéni vállalkozó nagyösszegű tagi kölcsönt nyújt. Más hatóságok, például a rendőrség bejelentése alapján is indulnak vizsgálatok.

Első körben az APEH-nak kell igazolnia, hogy a rendelkezésére álló információk alapján az adózó bevallott jövedelme nem elegendő az életvitelével összefüggő kiadásokhoz. Ezt követően viszont megfordul a bizonyítási kötelezettség: a magánszemélynek kell igazolnia, hogy miből gazdagodott meg, s azt is, ha a megjelölt jövedelmet az elévülési időn túl szerezte.

Az állampolgárok sokszor hivatkoznak arra, hogy baráti, rokoni kölcsönből tettek szert vagyonra. Ekkor a megjelölt személyek jövedelmi helyzetét is megvizsgálja az APEH. Többször minimálbéren élőket, vagy kisnyugdíjasokat neveztek meg az ellenőrzött magánszemélyek. Nem hiszi el az adóhatóság „bemondásra” azt sem, hogy valaki szerencsejátékból nyerte a vagyonához szükséges összeget, ezt is igazolnia kell az adózónak. Értékpapír-eladásra is rizikós hivatkozni. Előfordult olyan eset, amikor tőzsdei részvényből származó jövedelmet jelölt meg az ellenőrzött adózó, de az adott napon az említett papírral nem is kereskedtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!