Hírek

2006.05.21. 07:00

Nagy értékű ingatlanért nagy előleget követel

Olvasónk értékes ingatlan megvételéről tárgyal. Mivel a ház különösen nagy értékű, az eladók a szokásosnál nagyobb előleget akarnak. Olvasónk az illeték mértékére is kíváncsi.

BAMA

Hallgatólagos szabály: ingatlan adásvételekor a vásárló a forgalmi érték tíz százalékát fizeti ki az eladónak foglalóként. Erre dr. Schneider Péter ügyvéd hívta fel a figyelmet. Megállapodás kérdése persze, hogy végül is mennyi lesz az előleg. De a százalékos arány a szakember szerint kielégítő alap az összeg megállapításához.

Az illeték mértékét viszont törvény szabályozza ? így az ügyvéd. Lakás célú ingatlan esetében négymillió forintig a forgalmi érték két százalékát, afölött négy százalékát kell az államnak megfizetni. Ez fontos mozzanat, nem sumákolhatjuk el. Hiszen az ingatlan csak akkor kerülhet a földhivatalnál a nevünkre, ha a szerzés után járó adót leróttuk. Az ügyvédet általában szintén a vevő hozza, hogy szakértelmével segítse a korrekt adásvételt. Az ő munkadíja többnyire az ingatlanérték egy százaléka, amit ugyancsak a vásárló fizet. Igaz, erről is meg lehet állapodni másképpen ? mondja dr. Schneider. Más a helyzet a nem lakás célú ingatlannal. Ilyen a földbirtok, a garázs, a nyaraló. Ezek megvételekor az érték tíz százaléka lesz az illeték.

A fenti példában szereplő házaspár logikája bizonyos szempontból érthető. De a gyakorlatban ők maguk fogják nehezen érvényesíteni. Az emberek tudják: a foglaló zömében tíz százalék. Így nem valószínű, hogy ennél többet bárki is előre leperkál majd a házért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!