Hírek

2006.05.03. 11:55

Nagyító alatt az őstermelők húskészítményei

Az ÁNTSZ teljes hálózata, 130-140 intézete részt vesz a mezőgazdasági őstermelők húsáruinak országos ellenőrzésében, amelyet a botulizmus baktériumfertőzés miatt indítottak, jelentette be az országos tiszti-főorvos.

BAMA

Bujdosó László elmondta, hogy a súlyos betegséget okozó baktériumfertőzés csak a rosszul kezelt és tárolt húsféléknél alakul ki. A nagyüzemekből kikerülő termékeknél évtizedek óta nem fordult elő ilyen mérgezés, mert ott nagyon szigorúan betartatják az élelmiszer-higiéniai szabályokat. A botulizmus idegrendszeri tünetekkel járó, baktérium által okozott ételmérgezés. A baktérium a húsok felületén telepszik meg, nem megfelelő előkészítés, rossz sózás, pácolás esetén.

Bujdosó László bejelentette, hogy több száz szakembert küldenek szét az országban, akik a kistermelőknél ellenőrzik majd a gyártási körülményeket. Felhívta az érintettek figyelmét, hogy az európai uniós és a magyar szabályozás is engedélyhez és ellenőrzéshez köti az őstermelők húsforgalmazását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!