Hírek

2006.05.15. 07:52

Őrizetben a repülőgép-modellező

Őrizetbe vette a rendőrség azt a német modellezőt, akinek a gépe szombaton a nemzetközi modellrepülő bajnokságon a nézők közé repült és megölt egy házaspárt, négy másik nézőt pedig megsebesített. A férfi ellen halált okozó gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt indítanak eljárást.

BAMA

A rendőrség vasárnap vette őrizetbe a bajnokot. A Tolna megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a német pilóta 72 órás bűnügyi őrizetben van, halált okozó gondatlanságból, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt. Ha bűnösnek találják a német világbajnokot, akár öt év börtönre is ítélhetik.

A szakemberek egyelőre csak találgatják, hogy mi okozhatta a balesetet. A baleset közben darabokra tört távirányítású gép dupla biztosítású volt, azaz minden alkatrészből kettő volt benne, ezért az egyik legbiztonságosabb modellnek tartották. A verseny szervezője szerint szinte biztos, hogy a balesetet nem műszaki hiba okozta, és nem is a többi versenyző zavarta meg a rádiót. Ferenczi László az MTV-nek nyilatkozva azt mondta, a szabályokat betartották, a modellezők pedig fegyelmezettek voltak. A legvalószínűbb hibaoknak azt tartják, ogy ugyanabban az időben egyszerre többen is használták ugyanazt a frekvenciát, és nem feltétlenül csak a modellező versenyzők. A frekvenciahasználatnál feltehetően nem tartották be az előírásokat. A Magyar Modellező Szövetség főtitkára elmondta, lehet, hogy ugyanarra a frekvenciára többen is kaptak engedélyt. Pedig ilyen jellegű eseményekkor a hatóság szigorúan meg szokta szabni, hogy mikor, hol, milyen teljesítménnyel lehet a frekvenciákat használni. Valószínűleg ezt az előírást sem tarthatták be. A főtitkár szinte kizártnak tartja, hogy a verseny résztvevői lennének a felelősek a balesetért. Ők ugyanis addig nem használnak egyetlen frekvenciát sem, amíg mások versenyeznek. Hiba történt azzal kapcsolatban is, hogy egy ekkora rendezvényre nem hívtak mentőügyeletet, pedig az egészségügyi törvény ezt előírja.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte, tisztázni kell, miért nem volt a helyszínen egészségügyi biztosítás, tudható volt-e előre a rendezvény veszélyessége. "Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a két emberélet akkor sem lett volna megmenthető, hogyha a helyszínen van egy mentőegységünk" - hangsúlyozta Győrfi Pál. A mentőszolgálat ennek ellenére vizsgálatot sürget az ügyben, hogy kiderüljön: kit terhel a felelősség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!