Hírek

2006.05.02. 16:31

Országos ellenőrzés követi a mérgezést

A húsfeldolgozással foglalkozó kis- és őstermelőknél országos ellenőrzést tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azzal összefüggésben, hogy a hétvégén öten fertőződtek meg a botulizmus baktériumától.

Sz. Sz.

Mindezt Bujdosó László országos tiszti főorvos jelentette be tegnap. A szakember hangsúlyozta: egy olyan baktériumról van szó, amely a világ legmérgezőbb toxinját termeli és kis mennyiségben is halálos lehet az emberre. Hozzátette: a baktérium a külső környezetben megtalálható, így könnyen jut élelmiszerre, és oxigénhiányos környezetben könnyen szaporodik. A betegségnek nincsenek specifikus tünetei, általában látászavar, kancsalság, majd nyelési nehézségek lépnek fel a fertőzöttnél, és később idegrendszeri tünetekkel jár a megbetegedés.
Bujdosó László szerint a nem megfelelő sózás és higiéniai körülmények be nem tartása okozhatja a fertőzést. Azt ajánlotta az otthoni körülmények között elkészített húsárut mindenképpen alaposan főzzék meg.
A tiszti főorvos öt megbetegedésről tud, amelyek közül három összefügghet, és egy-egy eset pedig független a többitől. Az öt beteg közül ketten a Tolna megyei Váralján ehettek a rossz minőségű húsból, egy beteg valószínűleg Pest megyében, egy budapesti férfi esetében pedig nem tudják honnan szerezhette a fertőzött élelmiszert. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!