Hírek

2006.05.23. 10:26

PDSZ: elfogadhatatlan a tízezres leépítés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a jelenlegi helyzetben elfogadhatatlannak tartja a pedagógusok kötelező óraszámának emelését – közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke kedden az MTI-vel a Népszabadság értesülésére reagálva.

BAMA

Az PDSZ-nek az az álláspontja, hogy a közoktatásban dolgozók tudását, készségeit a rendszeren belül kell tartani, ennek ellenkezője ugyanis az oktatás minőségének gyors romlását idézi elő.

A napilap azt írta, hogy a koalíció által elfogadott oktatási program két éven belül húszról huszonnégyre emelné a tanárok kötelező óraszámát, aminek következménye akár tízezer fős létszámleépítés is lehet. A pedagógusok béremelésük egy részét differenciáltan, a munka minőségétől függően kapják majd - hivatkozott az újság értesüléseire.

Kerpen Gábor elmondta: a PDSZ a Közoktatáspolitikai Tanács keddi ülésén hivatalos választ vár ezekről a kérdésekről az oktatási tárcától. Emellett a szakszervezet reprezentatív felmérést készít a közeljövőben a pedagógusok heti munkaidejük alatt elvégzett feladatairól. Nem igaz, hogy a pedagógusok nem dolgoznak heti negyven órát - szögezte le az érdekvédő. Hangsúlyozta: a legutóbbi oktatáspolitikai elképzelések - például az integrált oktatás - az intézményekben többletfeladatokkal járnak, amelyek személyi, tárgyi és anyagi feltételeit biztosítani kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!