Hírek

2006.05.04. 16:13

Pénteken megnyílik a New York palota

Többszöri halasztás után pénteken megnyitja kapuit a főváros új luxusszállodája, a New York Palace. A hotel felújítására több milliárd forintot költött az olasz Boscolo csoport.

BAMA

A palotára és a hozzá kapcsolódó Osvát utcai épületekre 2001-ben adták ki az építési engedélyt. Azóta többször tolódott az átadás időpontja, de mostanra végleg elkészült a legendás épület. A megnyitó után 107 tágas szoba, konferencia- és wellnesközpont várja a vendégeket. Az InfoRádió híradása szerint a szobák ára 250 és 2.000 euró között lesz. A szállodarész mellett régi fényében pompázik a kávéház is.

A New York-palota története 110 éve kezdődött. A New York Biztosítótársaság felkérésére, Hauszmann Alajos és segédei, Korb Flóris és Giegl Alajos tervei alapján épült az épület. A ház gyöngyszemét, a "világ legszebb kávéházát" 1894. október 23-án nyitották meg. Az épület az olasz reneszánszra támaszkodó eklektikus stílusban épült. A kávéház enteriőrjeit is a historizáló eklektika jegyében tervezték. A mennyezetet Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc pannói díszitik, a bejáratnál szökőkút, a termekben velencei csillárok kápráztatták el a látogatókat. A kávéházban a női- és a játékterem mellett egy biliárdterem is helyet kapott. A New York hamarosan az irodalmi és művészeti világ legendás törzshelyévé vált. A kávéház irodalmi fénykorát a kilencszázas évek elején élte. A tízes évektől kezdve itt nyüzsgött a színházi és filmes szakma krémje is. A kávéház első fénykora az első világháborúval ért véget. Új korszak keződött. Melegkonyhát alakítottak ki, étterem lett a "mélyvíz" helyén. A New York Café és Restaurant a város egyik legelőkelőbb éttermévé lépett elő. A hanyatlást a harmincas évek gazdasági válsága, illetve az elszaporodó divatos mulatóhelyek okozták, amelyek a társasági életet a Körútról a város más területei felé vitték. A második világháború után a kávéházak világa lehanyatlott, évekig a New York is csak halvány árnyéka volt korábbi önmagának. Még sportszerüzletként, illetve utazási irodaként is használták. 1954-ben újranyitották Hungária néven, igaz nem kávéházként, de majdnem eredeti fényében. Az épületet a rendszerváltozás után tíz éven át sikertelenül próbálta értékesíteni az állam, végül 2001 februárjában került az olasz Boscolo csoport birtokába. Elkezdődött a műemléki épület felmérése, majd tervezése. A tervezést kísérő restaurátori kutatás során korábban nem ismert műemléki értékek kerültek elő. A pénteki megnyitóval nincs vége a munkáknak. Az Atheneum nyomda helyén létesítendő Osvát utcai épületrészek most épülnek. Az új szárny várhatóan 2008-ra készül el. (InfoRádió)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!