Hírek

2006.05.12. 17:09

Századvég és Tárki: Stabilizálódtak a pártok szavazótáborai

Az elmúlt nyolc évben egyre inkább stabilizálódtak a pártok szavazótáborai – derült ki a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki választáskutatási programjának elemzéséből.

BAMA

A Századvég és a Tárki választáskutatási programja 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban is hasonló kérdésekkel vizsgálta a választói magatartás alakulását. "A longitudinális elemzés arra utal, hogy a szavazótáborok 1998 és 2002 között stabilizálódtak, vagyis ma már nem igaz az a korábbi megállapítás, hogy a magyar választók rendkívül ingadozóak. 2002-höz képest ugyanis csak kisebb elmozdulások rögzíthetők – azok sem a két nagy párt szavazótáborában" – áll a közleményben.

A közlés szerint összességében a megkérdezettek közel 80 százaléka stabil szavazónak tekinthető, azaz jóval a választásokat megelőzően volt már határozott preferenciája. Ezzel párhuzamosan, 1998-hoz képest, választásról választásra csökkent azok aránya, akik csak a választás utolsó napján döntötték el, melyik pártra szavazzanak.

Az elemzés szerint a Fidesz szavazóbázisa stabilabb, mint a szocialistáké, akiket „a választási kampány során – és főleg az utolsó hetekben – nyilvánvalóan intenzívebben kellett ösztönözni a részvételre". Az SZDSZ és az MDF esetében már nem, vagy csak részben lehet a Fidesz-, illetve az MSZP-szavazókhoz hasonló, kategorikus választói állásponttal találkozni – írja a közlemény.

Az elemzés szerint a "választási kampány nyertese egyértelműen az MDF". A legkisebb parlamenti párt szavazótáborán belül vannak ugyanis a legtöbben azok, akik az utolsó héten, illetve az utolsó napokban döntöttek. Másképpen fogalmazva viszont az is egyértelmű, hogy az MDF-nek a legkevésbé stabil a támogatottsága, vagyis az ingadozó, stabil pártorientáció hiányával jellemezhető választópolgárok adták szavazatukat erre a pártra.

„Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya és Kuncze Gábor közül a választásokat követően Gyurcsány Ferenc rokonszenv-indexe a legmagasabb, míg a legalacsonyabb index-érték Orbán Viktor esetében regisztrálható". A tízes skálán a miniszterelnök a négy politikus közül egyedüliként a skálaátlag feletti, 5,79-es átlageredménnyel  rendelkezik, míg a Fidesz-elnök esetében az átlagpontszám 4,74. Kettőjük között helyezkedik el az SZDSZ elnöke (5,09) és az MDF  elnöke(5,48).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!