Hírek

2006.05.29. 10:28

Szonda Ipsos: stabil MSZP-fölény

A Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra került, legfrissebb felmérése szerint a választók 34 százaléka az MSZP-re, 28 százaléka a Fideszre, 4 százaléka az SZDSZ-re, 4 százaléka az MDF-re szavazna, s mindössze 0,4 százaléka voksolna a KDNP-re, ha most lennének a választások.

BAMA

Igen magas, 28 százalék a bizonytalanok aránya, illetve azoké, akik nem szavaznának. A május 17-24. között megkérdezett 1.500 személynek mindössze egy százaléka választaná a MIÉP-et, s két százaléka "egyéb pártra" adná a szavazatát. "Az adatok 1.500 fős mintánál plusz-mínusz 2,5 százalékkal  térhetnek el attól, mintha a kutatók minden választókorút megkérdeztek volna" - áll a Népszabadságban hétfőn megjelent felmérésben.

A közvélemény-kutatók értékelése szerint az elmúlt néhány hónapban nőtt az MSZP tábora, míg a Fidesz támogatottsága állandósult. Az összes választókorú körében jelenleg hat, a biztos pártválasztók csoportján belül kilenc százalékpont az MSZP előnye a vetélytársával szemben. Az SZDSZ-t most a népesség négy, az aktív választók öt százaléka támogatja.

Az intézet felméréséből az is kiderül, hogy márciusban a szavazásra jogosultak 30 százaléka támogatta az MSZP-t, de azóta sokan fordultak a győztes felé, s a friss MSZP-sek a társadalom legtöbb szegmenséből verbuválódtak, kissé azonban átalakult a választói profil. A fiatalok már a választásokra is erőteljesen felsorakoztak a szocialisták mögé, a nyugdíjhoz közel járók körében viszont azóta tovább erősítette pozícióit az MSZP. A 33 éven aluliak háromnegyede nevezhető MSZP-snek, az 50-65 év közöttieknél pedig 42 százalék.

A Fidesz megőrizte szimpatizánsait, március óta mindvégig 28 százalék volt, a szavazótábor összetételében sem tapasztalhatók változások - közölte a Szonda Ipsos. A felmérésekből az is kiderült, hogy az MDF a kampány véghajrájában az addigi 150-160 ezer, a lakosság két százalékát kitevő szimpatizánsi táborhoz további 10 ezer szavazót tudott maga mögé állítani, s ezek a szavazók ma is a párt mögött állnak. Az MDF főképpen a fiatalok, a középkorúak körében és vidéken lett népszerűbb, jellegzetes szavazói az 50 év alatti, érettségizett, diplomás, nagyobb vidéki városokban élők.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!