Hírek

2006.05.23. 11:55

Tagadta bűnösségét a volt vecsési szocialista elnök

Tagadta bűnösségét a vecsési számlagyár büntetőperében Balázsi Tamás 16-rendű vádlott, egykori vecsési szocialista elnök a Fővárosi Bíróságon kedden.

BAMA

A milliárdos nagyságrendű adócsalási ügy második tárgyalásán folytatódott az összesen 53 vádlott személyi adatainak felvétele, illetve nyilatkoztatásuk arra, hogy bűnösnek érzik-e magukat, és kívánnak-e vallomást tenni. Ennek során a gazdasági főiskolát végzett Balázsi Tamás kijelentette: nem érzi magát bűnösnek, összefüggő vallomást nem kíván tenni, de a kérdésekre válaszol.

Az eddig megkérdezett vádlottak többsége részben bűnösnek vallotta magát, és általában nem kívánt vallomást tenni, így a következő tárgyalásokon várhatóan a nyomozás során tett nyilatkozataikat fogja ismertetni a bíróság. Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emelt vádat a  Fővárosi Főügyészség, az ügyben a törvény szerint akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A vádhatóság szerint az elkövetők Tokics Péter irányításával 1997-től az egész országra kiterjedő, fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre és működtettek azért, hogy jutalék fejében valótlan tartalmú számlákat bocsássanak ki. A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják fantomcégek alapításához és működtetéséhez. A számlákat valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltették a könyvelésükben, mögöttük azonban nem volt teljesítés, munkavégzés, azokat költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és így csökkenthették adófizetési kötelezettségüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!