Hírek

2006.05.29. 15:31

Tervezhettek a pápa ellen merényletet Máriapócson

Nem titkos az az információ, amely szerint 1991-ben II. János Pál pápa ellen Magyarországon esetleg merényletet terveztek - közölte a Köztársasági Őrezred parancsnokának helyettese hétfőn az MTI-vel.

BAMA

Az ügy egyszerűen nem került szóba azóta, nyilván az ilyen információkról az ember nem beszél addig, amíg aktualitása van. Az azóta eltelt tizenöt év elég idő ahhoz, hogy ne kelljen attól tartani, ez bárkinek kellemetlenséget okoz - közölte Kardos Imre rendőr dandártábornok. A témáról a Blikk című napilap írt hétfői számában, Podosky Gáborra, a Köztársasági Őrezred alezredesére hivatkozva. A cikk szerint egy fanatikus terroristaszervezet nevében egy bérgyilkos nyolcszáz méterről tervezte végrehajtani a merényletet.

Kardos hangsúlyozta: a pápa elleni merénylet tervére utaló információ akkor jutott a szolgálat tudomására, amikor - 1991 augusztusában - II. János Pál már Máriapócson tartózkodott. Emiatt nem volt mód arra, hogy az információt megpróbálják több oldalról ellenőrizni, valószínűségét megerősíteni. "A biztosítás folyamatban volt, ezért egyet lehetett tenni: komolyan venni az információt, és minden létező intézkedést megtenni annak érdekében, hogy ha valóban merényletet kísérelnének meg elkövetni, azt meg tudjuk akadályozni" - jelentette ki Kardos Imre. De miután a szentatya védelmét szorosabbra vették, nem utalt semmi jel arra, hogy az információ megalapozott lehetett-e. Egyetlen személyt sem fogtak el emiatt, nem találtak fegyvert, s nem találkoztak olyan magatartással, amely egy merénylőre utalt volna. A dandártábornok emlékezete szerint több ezer ember felelt a pápa biztonságáért a máriapócsi misén.

Megerősítette: a Blikknek nyilatkozó Podosky Gábor alezredesi rangban a Köztársasági Őrezrednél dolgozik, s valóban II. János Pál egyik testőre volt a szentatya látogatása idején. "A pápát egy tíz-tizenkét fős, úgynevezett biztonsági alakzat kísérte Magyarországon, és egyikük volt Podosky Gábor".

Kitért ugyanakkor arra, hogy emlékezete szerint - ellentétben a lapban megjelentekkel - a merénylettervre utaló információt nem a titkosszolgálattól kapták, hanem a kormányőrség akkori parancsnoka közölte a pápát biztosító stábbal, s nem jelölte meg, ki a forrás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!