Hírek

2006.05.08. 17:34

Tetemes károkat okozott a földcsuszamlás

Kilencmillió eurónál is nagyobb kárt okozott az a földcsuszamlás, amely a hét végén döntött romba 180 házat egy dél-romániai faluban.

Lukács János, Kolozsvár

Rosia de Amaradia 544 lakóját azonnal ki kellett telepíteni, ráadásul a porrá vált házakon kívül további 120 épületet fenyeget az összeomlás. Tönkrement a közműhálózat és a faluba vezető út is, egyes szakaszokon négyméteres kráterek tátonganak az út közepén. A katasztrófa éjszakáját az emberek házaik előtt töltötték, rémülten figyelve, ahogy az épületek recsegve-ropogva adják meg magukat a föld mozgásának. Megszűnt az áramszolgáltatás, az ivóvízgondokat a katonák segítségével próbálják enyhíteni. A helybelieket ideiglenesen a közeli Seciurile határában felhúzott sátortáborban helyezték el, de sokan inkább a szabad ég alatt maradtak volna, és csak a hideg hajtotta be őket a sátrakba. Néhányan rokonaikhoz, ismerőseikhez menekültek. Targu Carbunesti városának önkormányzata felajánlott számukra egy 30 hektáros területet új lakóhelyek építésére.


A helyszínre látogató Gheorghe Pogea kormányfőhelyettestől azt kérték a károsultak, mielőbb segítsen nekik, hogy birtokba vehessék a Targu Carbunesti által felajánlott területet. Pogea elmondta, egyelőre a károsultak élelmiszer- és ivóvízellátásának megoldása az elsőrendű prioritás, valamint a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása a sátortáborban.


A Gorj megyei településen készenléti állapotot hirdettek ki a földcsuszamlás bekövetkeztekor. A helybeli lakosság szerint a katasztrófát a közeli bányakitermelés okozta, a hatóságok viszont az esőzéseket okolják a tragédiáért. Gorj megye egyébként Románia legveszélyeztetettebb régiója, ami a földcsuszamlásokat illeti: az elmúlt négy évben a megye területének 40 százalékában mozdult meg a föld, geológusok szerint a megye háromnegyedére egyáltalán nem volna szabad építeni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!