Hírek

2006.05.19. 17:40

Tovább bontottak Viren

Újabb, engedély nélkül felépített házakat bontottak le pénteken a hatóságok a közép-dalmáciai Viren. Lapunk két munkatársa pénteken furcsa történésekkel szembesült a helyszínen.

BAMA

Nógrádi László és Laufer László elmondták, hogy míg a parti 70 méteres zónában lévő apartmanházak némelyikét bontják a Magyar utcában, másokban nyugodtan söröznek az erkélyen. A bontó alakulatok nem is áramtalanították azt a sorházat, ahol egy amerikai apartmanja van. Egy másik ház német tulajdonosa a rendőrök és munkások nyüzsgését bámulva jelezte: őt nem érdeklik a dolgok.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Újabb, engedély nélkül felépített házakat bontottak le pénteken a hatóságok a közép-dalmáciai Viren - fotó: Laufer László
[/caption]A helyszínen tartózkodott Dunai Péter magyar konzul is, aki szerint nem Vir szigetén dőlnek-dőltek el a dolgok, itt vagy bontanak, vagy nem. A diplomácia másutt munkálkodik. Mindenesetre tartózkodik attól, hogy a helyzetet értékelje. A munkák irányítói egymásnak ellentmondó információkkal rukkolnak elő, a magyarok pedig igyekeznek tartani a kipakolásra adott ? óránként változó ? határidőket. Egyébként mintha a munkagépek kezelőit csendre intették volna. Jellemzően a Magyar utca végén lévő, kipakolásra ítélt 4-6 apartmant magába foglaló házak környékén sehol egy bulldózer. Munkatársaink találkoztak olyan magyar vállalkozóval is, akinek a sziget két pontján két apartmanháza is bánja az akciót. Keserűségét növeli, hogy már mindkét háza minden lakását egész nyárra kiadta.

?A horvát hatóságok ugyan nem adtak haladékot a magyar tulajdonosoknak, hogy ingóságaikat elszállíthassák, de leltárazzák és raktározzák azokat? ? mondta el Gémesi Ferenc külügyi helyettes államtitkár. A szaktárca még pénteken választ várt a horvát illetékesektől, hogy mivel tudják igazolni a bontások jogszerűségét. ?A horvát hatóságok a tengerparttól számított 70 méteren belül minden épületet lebontanak, a többi ingatlan jogi helyzetét viszont várhatóan rendezik? ? mondta Gémesi.

Lapunk információi szerint a 48 lebontandó ingatlanból 18 magyar tulajdonban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!