Hírek

2006.05.10. 16:45

Üres fenyegetés az Iránnak küldött ENSZ-BT határozat

„Az Egyesült Államok nem volt képes keresztülvinni akaratát az ENSZ Biztonsági Tanácsában” – így summázzák az amerikai lapok címoldalai a magyar idő szerint szerda virradóra hozott döntést.

F. K.

Condoleezza Rice külügyminiszternek ugyanis még arra sem sikerült rávennie Oroszországot és Kínát, hogy olyan határozatot fogadjanak el, amelyben elítélik Irán atomprogramját. Ehelyett válaszút elé állították Teheránt, mérlegelje, milyen előnyökkel jár ha felhagy urándúsítási kísérleteivel, illetve továbbra is szembeszegülne a nemzetközi közösséggel.

A külpolitikai fiaskó hangnemváltást hozott az eddig a teljes atomprogram leállítását harcosan követelő Egyesült Államok berkeiben. Condoleezza Rice külügyminiszter tegnap arra emlékeztetett, hogy Amerika mindig támogatta a békés célú iráni atomprogramot.

Washington hirtelen támadt békülékenysége annak fényében is érthető, hogy a legújabb közvéleménykutatások szerint George Bush amerikai elnök népszerűsége sohasem látott mélyésgekbe zuhant. A New York Times napilap által készített felmérés szerint az amerikaiaknak csak alig több mint harmada, 31 százaléka elégedett az elnök politikájával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!