Hírek

2006.05.07. 07:00

Vasvillával fenyegeti kutyámat a szomszéd

Olvasónk kutyája rendre kiszökik a kerítésen. Sétál egyet, aztán odaül a kapu elé, hogy visszaengedjék. A szomszéd, azonban, akárhol van az eb, vasvillával fenyegeti az állatot.

BAMA

Ami a kutyával házon kívül történik, azért a gazdája felel – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. Az még nem állatkínzás, ha az állatot csak provokálja a szomszéd. Amennyiben az eb az utcán megharapná őt, azért a kutyatartó lenne a felelős, és ő kapna büntetést. Ha a kutya rátámadna a szomszédra, vagy csupán rávicsorogna, és erre ő vasvillával megszúrná, az illető mondhatná: önvédelemből tette, amit tett. Felmerül viszont az állatkínzás felelőssége, ha az eb békésen üldögél, és úgy bántja valaki. Amennyiben gazdája kerítésén belül történik ilyesmi, egyértelműen bűncselekményről van szó.

Az ügyvéd tanácsa: gondoskodjunk róla, hogy kutyánk ne tudjon kiszökni az utcára. Mert ha ez történik, nincs is szükség gyűlölködő szomszédra ahhoz, hogy bonyodalmak támadjanak. A törvény szerint a gyepmester (sintér) is befoghatja a közterületen egyedül vagy póráz nélkül sétafikáló állatot. Mi pedig mehetünk utána a telepre, hogy pénzért kiváltsuk.

Állatkínzásért nálunk legföljebb két év szabadságvesztést kaphat a bűncselekmény elkövetője. Ám Magyarországon – a nagy port felvert szomorú esetek ellenére – erre még nem volt példa. Egyetlenegy precedens-ügy van jelenleg – mondja az ügyvéd. A tettes első fokon kapott felfüggesztett börtönt. Mások megúszták pénzbírsággal, amelynek összege legfeljebb ötven-százezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!