Hírek

2006.05.15. 07:00

Vigyázat! A lánclevél által ellophatják adatainkat

Olvasónk, mint oly sokan mások, rendszeresen kap szerencseleveleket, segélykérő küldeményeket e-mail címére. Ezek felnyitása azonban komoly veszélyekkel járhat.

BAMA

A számítógépes bűncselekményekről a törvénykönyv külön passzusai rendelkeznek. Bűncselekmény az adatlopás és -hamisítás, a szerverek feltörése vagy a mások számítógépébe való behatolás. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa hívta fel a figyelmet.

Különösen veszélyesek lehetnek a szerencselevelek, az „add tovább” felhívással végződő bölcsességek, a kedveskedő küldemények virágokkal, jókívánságokkal és egyebekkel. Ne üljünk fel a hangzatos ígéreteknek, miszerint ha tíz barátunknak továbbítunk egy ilyen levelet, megtaláljuk a Nagy Őt, esetleg három napon belül komoly pénzösszeg üti markunkat. Ha a hasonló e-maileket megnyitjuk és tovább küldjük őket, magunkat és másokat is veszélynek teszünk ki.

A fenti láncleveleket angol kifejezéssel spamnek hívják – folytatja a szakértő. Akik ezeket elindítják, kis fájlokat telepíthetnek beléjük. Ez lehet kémvírus, amely a levélben elrejtett hordozóprogrammal terjed mindazok körében, akik az e-mailt megnyitják. A program beépül számítógépünkbe, és elindítója máris átvette komputerünk felett a hatalmat. Hozzáférhet adatainkhoz, letöltheti őket, vagy tönkretehet mindent. Szóval ne küldjük tovább a spameket, különösen ha csatolt fájl van bennük – hangzik a jótanács.

A számítógépes bűncselekmény elkövetője tettének súlyától függően akár három év börtönt is kaphat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!