Hírek

2006.05.10. 18:28

Vizsgálja a felügyelet a bankok díjemelését

A pénzintézeti felügyelet azt vizsgálja, hogy sérti-e a fogyasztók jogait a bankok díjemelése az államilag támogatott lakáshitelek esetén. A hazai legnagyobb hitelintézet egyes ügyfelei ugyanis akár havi tízezer forinttal is többet fizethetnek egy idei döntés nyomán.

Tóth Marcella

Több írásbeli panasz érkezett az utóbbi időben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a bankok lakáshitel-díjainak emeléséről – mondta el lapunknak Binder István szóvivő. Ezért a felügyelet vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszerű volt-e a költségnövelés.

Az ellenőrzést a Pénzügyminisztérium is szorgalmazta mondván, fontos, hogy a pénzintézetek önmérsékletet tanúsítsanak áraik és díjaik meghatározásában, különösen a költségvetés által támogatott termékek, így a kedvezményes kamatozású lakáshitelek esetén.

A szóvivő nem tudta megmondani, hogy mikor zárul le a vizsgálat, mivel számos pénzintézet üzletszabályzatát kell tanulmányozniuk. Ha jogszabálysértést állapít meg a PSZÁF, akkor felügyeleti határozatban kötelezi a bankokat a változtatásra. Amennyiben nem történt jogsértés, ajánlást fogalmaznak meg a pénzintézeteknek, amelyek végrehajtása azonban nem kötelező.

A PSZÁF szóvivője ugyan nem nevezte meg azokat a bankokat, amelyeket a vizsgálat keretében ellenőriznek, s nem említett egyetlen pénzintézetet sem, amely díjemelése okozta volna a vizsgálatot. Sajtóértesülések szerint azonban az is közrejátszott a vizsgálat megindításába, hogy a legnagyobb hazai hitelintézet, az OTP eltörölte az államilag támogatott lakáshitelekre megszabott kezelésiköltség-maximumát.

A kezelési költség az államilag támogatott hiteleknél éves szinten 1,5 és 2,5 százalék között mozog. Ezt a díjat a szerződéskötés évfordulójánál fennálló tőketartozásra vetítik ki a hitelintézetek. Jelenleg csak három bank alkalmaz a kezelési költség esetében felső plafont.

Az OTP Bank a 2001 augusztusa és a 2003 júniusa között befogadott államilag támogatott lakáshitelek törlesztő részleténél törölte el a kezelési költség felső korlátját, amely korábban 9 ezer forint volt. A kezelési költség két százalékos maximális mértéke nem változott. A pénzintézetnél ezen időszakban 128 ezren vették fel ezt a hiteltípust, közülük 32 ezret érint a változás. Közel 26 ezer szerződésnél a havi törlesztőrészlet 1 000 és 7 700 forint közötti összeggel emelkedik. Mintegy kétezer ügyfélnek azonban tízezer forinttal, vagy annál magasabb összeggel kell havonta többet fizetnie, mivel ők 15 millió forintot meghaladó kölcsönt vettek fel. Az OTP Bank tájékoztatása szerint a futamidő meghosszabításával a többletteher kiiktatható, illetve mérsékelhető.

A Raiffeisen Bank nem emelte az állami támogatású lakáshitelek törlesztőrészleteinek költségeit és a közeljövőben sem tervezi ezt – tájékoztatta lapunkat Nagy Edina, a cég munkatársa. Változtatást várhatóan akkor fognak hatályba léptetni, ha a kormányrendeletben előírt árazási eljárásrend, illetve az előírt hiteldíj-maximum ezt indokolttá teszi, hiszen ez a törvényi kötelezettségük is egyben.

A HVB Banknál az államilag támogatott lakáshitelek esetében a piaci kamatozású lakáshitelekhez hasonlóan az ügyfélnek a havi törlesztő részleten felül csak kezelési költséget kell fizetnie. Ennek mértéke az államilag támogatott hiteltermék bevezetése óta nem változott és módosítását a jövőben sem tervezik - mondta el Elek Zsuzsanna, a bank munkatársa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!