Hírek

2006.06.20. 15:44

A magyarok rémálma lesz a szlovák kormány

A szélsőségesen magyarellenes Ján Slotával és Vladimir Meciárral állhat fel az új pozsonyi kabinet

BAMA

A szlovákiai választásokon győztes Smer elnöke, Robert Fico elsőként a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimir Meciar-vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal kezd kormányalakítási tárgyalásokat. Ezt maga a pártelnök jelentette be kedden. Habár a szociáldemokraták vezetője találkozik a többi párt képviselőivel is, elemzők szerint ezek már csak udvariassági látogatások.

A szlovákiai magyarok legrosszabb álma vált ezzel valóra, mert Ján Slota az SNS vezetője szélsőségesen magyarellenes, hasonlóan Vladimir Meciarhoz. Fico máris sietett kijelenteni, hogy a kisebbségek jelenlegi jogait akkor is szavatolja, ha az SNS a kormány tagja lesz. Mindez túlzottan nem nyugtatta meg a magyarokat, az SNS részvételével alakuló kormány  ehetőségéről a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Bugár Béla már napokkal a választások előtt azt mondta: Szlovákiában ezzel befellegezne az elmúlt nyolc évben kialakított nemzetiségi békességnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!