Hírek

2006.06.12. 18:09

Drágul a megélhetés

A gáz- és villanyáremelések, valamint a 15 százalékos áfakulcs növekedése érinti a legsúlyosabban a lakosságot a szombaton ismertetett megszorító intézkedések közül. Szakértők szerint újabb gázáremelés várható.

Tóth Marcella

Harmincmilliárd forinttal emelkedhetnek a lakosság terhei szeptember és december között a kedvezményes áfakulcs növekedéséből adódó élelmiszerár-emelkedés miatt – vélekedik Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára. Az élelmiszerek fogyasztói árában nem jelenik meg teljes egészében az áfaemelés hatása, elsősorban az ágazatra jellemző erős verseny miatt. A szakértő szerint a magasabb árak miatti többletköltségnek a hatvan százaléka terheli a lakosságot, a negyven százalékát a beszállítóknak kell lenyelniük. A megközelítően harmincszázalékos gázáremelés és a 14 százalékos áramdrágulás azonban nem feltétlenül mutatkozik majd meg az árakban. Magyarországon ugyanis a kereskedők az áraikat sokkal inkább a jövedelmekhez alakították, és nem a költségeikhez.
A reálbérek befagyasztása miatt a fogyasztás jelentős visszaesésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint a gáz- és a villanyár, illetve az áfa emelkedése nehéz helyzetbe hozhatja azokat a kisebb boltokat, amelyek kénytelenek lesznek áthárítani a vásárlókra a terheket. A vevők ugyanis a megszorítások miatt még inkább árérzékenyek lesznek – tette hozzá.
A földgáz árát a kormány a nemzetközi szintre akarja felzárkóztatni, a későbbiekben pedig várhatóan a támogatási rendszer is átalakul. A jövőben csak a rászorulók terheit ellentételeznék, így megszűnik a mostani, lényegében mindenkit kedvezményező kompenzációs rendszer. Gyurcsány Ferenc szerint az ősz végéig úgy alakítják át a gázár-támogatási rendszert, hogy azzal ne a leggazdagabbak járjanak jól - értesült az MTI. A miniszterelnök csak annyit közölt, hogy az ősz végére egy 2,5-3 éves programot dolgoznak ki, amely szerint szakaszosan építik be a rendszerbe az ártámogatásokat. 
A hazai lakossági gázár jelenleg mintegy negyven százalékkal alacsonyabb az Európai Uniós átlagnál – mondta el kérdésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. A lakossági gázár alakulását alapjában véve meghatározza az orosz importgáz ára. Az import ára az utóbbi időben 10-15 százalékkal emelkedett. Csak ez a költségnövekedés önmagában 15-20 százalékos fogyasztói áremelést tesz indokolttá.
Ma Magyarország közel 300 dollárt fizet ezer köbméter orosz forrásból érkező gázért. Azaz egy köbméter importgáz körülbelül 63 forint. Erre rakódnak rá a gáz tárolása és értékesítése során felmerülő további költségek, valamint az értékesítési lánc szereplőinek haszna is. Ezért szakértők úgy gondolják, hogy ma támogatások nélkül mintegy száz forintos köbméterenkénti lakossági gázár lenne reális.
Győri Péter, a Budapesti Módszertani és Szociális Központ szakmai vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázáremelés sokkterápiát jelent, mivel a „legszegényebb emberek jövedelmének harminc-negyven százalékát viszi el a rezsi, ezek a családok nem lesznek képesek megfizetni a megemelkedő gáz- és áramdíjakat”. Úgy véli, hogy az energiaárak csak akkor tükrözhetik a valós beszerzési költségeket, ha az áremelés a hazai jövedelmi viszonyok között minden rászoruló számára jogszerűen hozzáférhető, garantált szociális támogatással együttesen valósul meg. A program pedig erről nem ad részletes tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!