Hírek

2006.06.25. 17:06

Fegyveres összetűzések a Gázai-övezet déli részében

Az izraeli hadsereg behatolt a Gázai-övezet déli részére, miután palesztin fegyveresek, ebből a körzetből kiindulva, támadást intéztek az zsidó állam hadseregének egyik határ melletti állása ellen – közölte az izraeli katonai rádió.

Cs. E.

A jelentés szerint ez volt az izraeli fegyveres erők legjelentősebb szárazföldi művelete a térségben, azóta, hogy Izrael kivonult a területről. Az akcióban páncélozott járművek is részt vettek. Az izraeli hadsereg felszólította egyúttal a palesztin biztonsági szolgálatok tagjait, hogy ürítsék ki a Gázai-övezet és Egyiptom közötti teljes határsávot.

Palesztin fegyveresek, köztük a Hamasz fegyveres szárnyának tagjai vasárnap hajnalban indítottak támadást az izraeli hadsereg egyik állása ellen a Gázai-övezet Egyiptomi határánál. Az áldozatok számáról egymásnak ellentmondó hírek érkeztek. A támadást a Népi Ellenállási Bizottságok nevű palesztin fegyveres csoport vállalta magára. A Hamasz radikális palesztin mozgalom fegyveres szárnya közölte, hogy segített az akció végrehajtásában.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Iszmáil Haníje kormányfő szombaton állapodott meg az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetéséről. A Hamasz egyik szóvivője viszont cáfolta, hogy a csoport katonai szárnya beleegyezett volna bármilyen tűzszünetbe. Az Iszlám Dzsihád a maga részéről szintén azt közölte: nem állítja le a rakétatámadásokat, amíg Izrael véget nem vet a Gáza elleni légicsapásoknak és a megszállt Ciszjordániában végrehajtott rajtaütéseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!