Hírek

2006.06.13. 17:43

Halálra gázolták a minisztert

Vasúti baleset áldozata lett kedden Nagyszombat közelében a szlovák kormány volt kulturális minisztere, Frantisek Tóth, aki néhány hónapja kényszerűen távozott a tárca éléről.

MTI

Tóth halálhírét a rendőrség megerősítette. Tudni lehet, hogy az autóját vezető politikust egy fénysorompóval védett vasúti átjáróban gázolta el a vonat a Nagyszombat-megye székhelyéhez közeli Selpőcön. A 43 éves politikus egyedül volt a gépkocsiban. Feltételezések szerint a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyva próbált meg áthaladni a vasúti síneken.

Frantisek Tóth röviddel a rendszerváltás után megalapította az első szlovákiai magániskolák egyikét, majd egy évtized múlva az Új Polgári Szövetség (ANO) nevű párthoz szegődött. A Pavol Rusko vezette párt 2002-ben a jelenlegi szlovák kormánykoalíció tagja lett. Elnöke, Rusko a gazdasági tárca élére, Tóth pedig az oktatási tárca államtitkári székébe került. Az addigi kulturális miniszter, a Magyarországon is jól ismert Rudolf Chmel – Csehszlovákiai volt budapesti nagykövete, a magyar szlovák kulturális kapcsolatok kutatójának – önkéntes távozása után Tóth 2005 nyarán lett a kulturális tárca vezetője.

Ezt megelőzően az ANO elnöke, Pavol Rusko távozni kényszerült a gazdasági tárca éléről, a párt pedig a koalícióból is, de az ANO három minisztere, köztük Tóth is – pártszakadás árán – Mikulás Dzurinda kormányában maradt. Tóthot végül a húsz éve épülő szlovák Nemzeti Színház körüli bonyodalmak miatt Dzurinda az idén áprilisban leváltotta, minekutána ismét Chmel vállalta a kulturális tárca vezetését.

A hét végén esedékes előrehozott választásokon Frantisek Tóth már egy új párt, az Esély jelöltlistájának harmincadik helyén szerepelt. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!