Hírek

2006.06.07. 15:21

Kárpótlás szoros határidővel

Az új kárpótlási lehetőséggel akár négyszázezer forinthoz juthatnak azok aki korábban nem tudták benyújtani igényüket.

Szakács Árpád

Idén februárban fogadta el a magyar parlament azt a jogszabályt, amely szerint újra megnyílt a kárpótlás azok előtt, akik korábban nem jutottak anyagi elégtételhez a II. világháború idején és az azt követő kommunista rendszerben elszenvedett üldöztetéseik miatt. A jogosultak köre jóval meghaladhatja a százezret, az igénylést pedig csak július 31.-ig fogadják el az illetékes hivatalok. Az érintettek vagy hozzátartozóik 400.000 forinthoz juthatnak az új lehetőséggel.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Kárpótlást kapnak azok is, akiket szovjet kényszermunkatáborba hurcoltak.
[/caption]A jogszabályt annak kapcsán fogadta el az Országgyűlés, hogy a korábbi kárpótlási törvényben meghatározott határidőt sokan önhibájukon kívül elmulasztották. Meghaladja a százezret azok száma, akik azért nem tudták érvényesíteni igényüket, mivel nem álltak rendelkezésre a kérelem jogosságát igazoló dokumentumok.Az elmúlt években viszont megnyíltak az egykori szovjet levéltárak, az anyagok hozzáférhetővé váltak, így jóval többen tudják alátámasztani igényüket.

A kárpótlást a Központi Igazságügyi Hivatal végzi. Szabó Lajos főigazgató-helyettes lapunknak négy csoportba sorolta a jogosultak körét. Az első azokat teszi ki akinek hozzátartozója 1939. március 11. és 1989. október 23. között a magyar hatóság, vagy hatósági személy politikai önkénye miatt életét vesztette. Kárpótlás jár azoknak is, akinek hozzátartozója a II. világháború alatt faji, vallási, vagy politikai okból vesztette életét. Harmadik csoport azokat a polgári lakosokat teszi ki, akiket szovjet kényszermunkatáborba hurcoltak. A negyedik körbe tartoznak azok, akik a II. világháború alatt (1941. június 27. – 1945. május 9.) faji, vallási, politikai okból munkaszolgálatot teljesítettek. Kényszermunkának minősül az is, ha a hadifogoly 1945 augusztus 1- után halt meg a Szovjetunióban. Azokra viszont nem vonatkozik, akik különböző harcokban estek el a katonaként.

Padányi Máriusz, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének az elnöke a tájékoztatás hiányosságaira hívja fel a figyelmet. „Hetek óta járom az országot és azt tapasztalom, hogy az emberek nincsenek értesítve a lehetőségről” – mondja Padányi. Szerinte még rosszabb lehet a helyzet a határon túli területeken, hiszen kárpótlás a szomszédos országokban élő magyaroknak is jár. Szabó Lajos főigazgató helyettes viszont azzal érvel, hogy mindent megtettek, ami hivatali kötelességük. Felvették a kapcsolatot a határon túli magyar szervezetekkel, konzulátusokkal. „Itthon több televíziós adásban és rádióműsorban is beszámoltunk a lehetőségről” – teszi hozzá. Szabó ugyanakkor kifogásolta a Hadirokkantak szervezetének a megnyilvánulásait. Szerinte sok esetben félretájékoztatják az embereket, emiatt már több száz igényt kellett elutasítaniuk. Arra a kérdésünkre, hogy nem lenne-e indokolt esetleg sajtókampányt indítani, Szabó úgy fogalmazott: határon túli területeken az ottaniakra bízzuk a kommunikálást, itthon pedig folytatjuk amit elkezdtünk.

Tudnivalók a kárpótlásról

Az életelvesztéses kárpótlás esetén kárpótlásra jogosult az elhalt házastársa (özvegy), gyermeke, szülője, testvére. A munkaszolgálat miatti kárpótlásra jogosult saját jogon a munkaszolgálatot teljesített, illetőleg a túlélő házastársa. Az adatlap mellé bizonyítékot kell csatolni, a sérelmet szenvedetthez fűződő rokoni kapcsolatot, illetve az elhalálozás körülményeivel kapcsolatos bármilyen bizonyítékot. Ha nincs ilyen irat, akkor Honvédelmi Minisztérium Levéltárához is lehet fordulni.

Az adatlapot a Központi Igazságügyi Hivatal címére (1116. Budapest, Hauszmann Alajos u. 1-3.) kell küldeni. Adatlap igényelhető az Igazságügyi Hivatal fővárosi és megyei hivatalaitól, valamint letölthető a www.karpotlas.hu internetes oldalról.

Az adatlapot a Központi Igazságügyi Hivatal címére (1116. Budapest, Hauszmann Alajos u. 1-3.) kell küldeni. Adatlap igényelhető az Igazságügyi Hivatal fővárosi és megyei hivatalaitól, valamint letölthető a www.karpotlas.hu internetes oldalról. Kárpótlást kapnak azok is, akiket szovjet kényszermunkatáborba hurcoltak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!