Hírek

2006.06.17. 07:00

Kétszer fizettetnék meg velem a parkolási díjat

Olvasónk leparkolt autójával, fizetett, de elküldték, hogy rossz helyen várakozik. Átállt a túlsó oldalra. Ám az egy másik társaságé, amely szintén meg akarja fizettetni vele a parkolási díjat.

BAMA

A legjobb, ha lenyeljük a békát, és fizetünk a másik társaságnak is. Ezt a Magyar György Ügyvédi Irodában tanácsolták. Mert ha ezt nem tesszük, az önkormányzat átadja az ügyet a rendőrségnek. Az pedig szabálysértési eljárást indít az autó üzemben tartója ellen. Mégpedig tiltott parkolás címén.

Budapesten a parkolás terén is kaotikus viszonyok uralkodnak. Az ügyvéd javaslata: bárhol állunk meg, figyeljünk rá, hogy a parkolóóra melyik társasághoz tartozik. Gyakori, hogy pár lépéssel már egészen más tarifák érvényesek. Kirívó példa a XIII. kerületben a Vígszínház környéke. Míg a teátrum mellett parkolva óránként csupán 140 forintot kell fizetnünk, húsz méterrel odébb, a körúton a díj csaknem eléri az óránkénti 300 forintot.

A szabálysértési eljárás és következményei igen hosszúra nyúlhatnak. A rendőrség vagy meghallgatja a „vétkest”, vagy nem. Ezután döntenek. Amennyiben döntésüket sérelmezzük, az ügy bíróságra kerül. A bíró tárgyaláson kívüli végzést hoz. Ha ez sem tetszik, tárgyalás tartását kérhetjük. A bíró tart is egy tárgyalást, de az akkor hozott végzés ellen már nincs lehetőségünk tiltakozni.

Gondoljunk a költségekre: a késedelmi pótlékra például, amely a parkolási társaságnál három napon túl ketyeg. A bíróság bűnügyi költséget sózhat a nyakunkba, amelyet akár végrehajtó is behajthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!