Hírek

2006.06.29. 08:44

Kifogásolja az EU a privatizációs törvényt

Lemondhat a kormány több privatizált társaságban gyakorolt döntési jogáról

BAMA

Módosítani kell a privatizációs törvényt, mivel nem egyeztethető össze az uniós joggal – figyelmeztette az Európai Bizottság Magyarországot. A testület szerint a jogszabály indokolatlanul korlátozza a tőke szabad áramlását és a letelepedéshez való jogot. A szavazatelsőbbségi részvények – aranyrészvények – révén ugyanis különleges jogokkal ruházza fel az államot harmincegy privatizált társaságban.

Ezek között megtalálható a Mol, az OTP Bank, a Magyar Telekom, a Dunamenti Repülőgépgyár, öt regionális gázszolgáltató, hat áramszolgáltató, nyolc erőmű, a Hungexpo, a Hungaropharma, a CD Hungary ingatlankereskedelmi cég. Emellett olyan ismert hungaricumokat előállító vállalatok, mint a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Pick és a Herz szalámigyárak, illetve a Zsolnay porcelángyár. Ráadásul a Mol, az OTP és a Magyar Telekom révén az állam a Budapesti Értéktőzsde piaci forgalmának háromnegyedét adó vállalatok esetében is korlátozza ily módon a tőke szabad áramlását – véli a bizottság.

A törvény szerint a szavazatelsőbbségi részvények lehetővé teszik, hogy az érintett privatizált társaságok közgyűlésén az állam megvétózzon stratégiai jelentőségű igazgatási döntéseket. Ilyenek például a cég alaptőkéjének megváltoztatásához, cégek egyesítéséhez, felvásárlásához, vagy egy cég felszámolásához kötődő kérdések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!