Hírek

2006.06.15. 07:00

Megfagyok a hideg nyárban, könyörgöm, fűtsenek!

Olvasónk családjával panelházban lakik. Az idei nyár a meteorológusok szerint szokatlan módon igen hűvösnek ígérkezik. Az úr tart tőle, hogy állandóan megfáznak majd a gyerekei.

BAMA

„Szívesen fűtünk, hiszen ebből élünk” – mondta Balog Róbert, a Budapesti Távhőszolgáltató Rt. (Távhő) PR- osztályvezetője. A Főtáv a június eleji hideg napokon tanúbizonyságát tette ennek. Huszonötezer lakást fűtöttek. A távhőszolgáltatás régebben csak az úgynevezett fűtési időszakban működött. Október 15-től április 15-ig. Május 15-től szeptember 15-ig tart az úgynevezett rendelkezésre állási idő. Ez azt jelenti, hogy ekkor a lakóközösségek szükség esetén a közös képviselő által megrendelhetik a fűtést. Fontos, hogy erről az adott épületen belüli közgyűlés határozzon. Azaz a többség egyezzen bele. Nehogy később kalamajka keveredjen abból, hogy sokan nem akarták a plusz szolgáltatást, aztán fizetniük kell érte.

Nem mintha ez óriási összeg lenne – teszi hozzá Balog Róbert. Naponta 120-180 forintról van szó. Amúgy a távhőszolgáltatás mindenkori díjában a rendelkezésre állás idő árának nagy része benne van. A Főtávnak így a külön fűtés nem jelent plusz bevételt, anyagi hasznot. Az is fontos, hogy egy kérelmet az egész épület kezdeményezze, mert ebben van egyetlen fűtési rendszer. És ne legyen éppen karbantartás, mert akkor nem indíthatják be a fűtést. Tehát ha négy-öt napig tartósan hideg van, a közös képviselő megbízásból kérheti a szolgáltatótól a fűtést. Egynapi hidegfronttól még nem hűlnek ki a lakások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!