Hírek

2006.06.30. 18:09

Mélyponton a közhangulat

A megszorító intézkedések bejelentése után drámai mértékben romlott a gazdasági közhangulat: 49-ről 62 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok – derül ki a Medián felméréséből. A negatív közhangulat alakulása miatt a Fidesz támogatottsága a legmagasabb.

Újvári Miklós

Soha nem tapasztaltak még a közvéleménykutatók ekkora visszaesést a közhangulatban, mint a Gyurcsány-csomag bejelentése után. Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója lapunknak elmondta, hogy több mint tíz éve ugyanazzal a kérdéssel mérik a közvélemény hangulatát, amely arra vonatkozik, hogy egyrészt az ország, másrészt a saját háztartás helyzete hogyan fog alakulni a következő 12 hónapban. A megszorító intézkedések bejelentése után 49-ről 62 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, és 32-ről 57 százalékra nőtt azoké, akik háztartásuk pénzügyi helyzetének romlását valószínűsítik. Ilyen visszaesés a Bokros-csomag bejelentésekor sem történt. Ráadásul a közhangulat 1996 óta folyamatosan javult, most azonban az 1997-es szintre esett vissza.

Érdekes azonban, hogy a megszorításokat bejelentő politikusok és pártok népszerűsége a vártnál kisebb mértékben zuhant. Az MSZP szavazótábora a teljes népességben 37-ről 31 százalékra esett vissza, a Fideszé pedig csaknem ugyanekkora mértékben, 38 százalékra nőtt. A választani tudó biztos szavazók között a Fidesz 51, az MSZP 39 százalékot ért el. A felmérés szerint a parlamentbe sem az SZDSZ, sem az MDF nem jutna be.

Korábban a Szonda Ipsos hasonló tendenciákról számolt be. Az elbizonytalanodás miatt a pártok közül valamilyen ok miatt választani nem tudó csoport nagysága 28-ról 32 százalékra nőtt. Az ottani kutatás, amely néhány nappal korábban készült, szintén kimutatta, hogy hirtelen megnőtt az ország jelenlegi irányát szkeptikusan látók aránya (39 százaléktól 59 százalékra).

Négy éve, nem sokkal a választások után jelentette be Medgyessy Péter azt a száznapos programot, amellyel ma a kormány a megszorító lépések szükségességét indokolja. Akkoriban Medgyessy népszerűsége az egekbe szökött: átvette a vezetést politikusok népszerűségi listáján. Az MSZP a közalkalmazotti béremelés, a 13. havi nyugdíj és más intézkedések után magasan vezetett, 45:25-re vezetett a Fidesz ellen.

„Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerepet játszik, őszinteségét csak mímeli" - így reagált az elmúlt napok megszorításaira a Fidesz. Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője szerint: Gyurcsány Ferenc választópolgárait a legotrombább módon nézi le. Mint fogalmazott, mára a napnál is világosabbá vált, hogy Gyurcsány Ferenc szánt szándékkal hazudott az embereknek, és szánt szándékkal verte át a választókat. Véleménye szerint a mostani őszintének tűnő beismerések csak mélyebbre húzzák a kormányfőt az általa teremtetett hazugságspirálban.

Az SZDSZ gazdasági tanácsadó testülete 3 pontban fogalmazta meg javaslatait, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen tudják végigvinni az Új egyensúly program és a reformprogram célkitűzéseit - jelentette be a gazdasági miniszter. Kóka János elmondta: javasolják a Konvergenciatanács felállítását, a versenyképesség központjának létrehozását a gazdasági tárcánál, illetve ragaszkodnak az egykulcsos adó 2009-es bevezetéséhez. Kifejtette: a hét fős Konvergenciatanácsban helyet kapna a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a többi tagot a miniszterelnök választaná ki hazai és uniós, független pénzügyi és gazdasági szakemberek közül, egyeztetve a koalíciós partnerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!