Hírek

2006.06.30. 17:47

Milliárdos viharkárok országszerte

A tulajdonosok megrohamozták a biztosítótársaságokat a csütörtöki esti szélvihar pusztítása után. A károk helyreállítása még napokig eltarthat.

Vég Márton

Kidőlt fák, megrongálódott háztetők és összetört autók jelzik a csütörtöki vihar útját országszerte, a keletkezett károk eddigi összértéke már csaknem meghaladja az egymilliárd forintot. „Még tart a szélviharok és esőzések utáni károk elhárítása és felmérése, a katasztrófavédelemhez összesen közel 1200 segélykérés érkezett” – mondta Dobson Tibor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette, hogy még több száz helyen várják a lakosok és a közintézmények, hogy a pincékből és lakásokból kiszivattyúzzák a vizet, elsősorban Bács-Kiskun, Fejér és Veszprém megyék településein. Veszélyforrást jelentenek a szél miatt kidőlt fák is, a szakembereknek még legalább 100-150 helyszínre kell emiatt kivonulniuk.

„A tartós meleg miatt elrendelt sebességkorlátozást feloldotta a MÁV, míg a vihar okozta károkat felszámolták” – mondta Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvivője. A cég szakembereinek péntek reggelre szinte mindenütt sikerült megjavítaniuk a leszakadt vezetékrendszert, ahol még tart a munka, ott dízelmozdonyok vontatják a szerelvényeket.

A Balatonnál helyenként 120 kilométer per órás erejű szél pusztított, amelynek a gyengébb szerkezetű háztetők nem tudtak ellenállni. Az épen maradt cserepek visszahelyezésén a tűzoltók csütörtök délután óta folyamatosan dolgoznak, az eredeti állapot helyreállítása azonban még napokig eltarthat. A két legnagyobb biztosítótársasághoz már csaknem ötezer bejelentés érkezett a viharkárok miatt, ez a szám azonban a következő napokban könnyen megduplázódhat. A sérült autók után viszont csak akkor fizetnek a biztosítók, ha a tulajdonosnak van cascója.

„Elsüllyedt egy hajó Balatonföldvár partjainál, amikor a kikötő felé haladva a szikláknak ütközött” – mondta Cziráki Márta. A Balatoni Hajózási Rt. kikötői csoportvezetője hozzátette, hogy a szerencsétlenség során senki nem sérült meg. A Vízirendészetnek is bőven akadt munkája a két hullámban érkező zivatar és vihar során, hiszen Siófoknál és a környező településeknél hét embert mentettek ki a háborgó tóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!