Hírek

2006.06.29. 08:39

Szigorítanák az üdülési csekk felhasználását

Amit az egyik kezével adott, a másik kezével elveszi az állam az üdülési csekkek adómentességének korlátozásával

B.K.

Amit az egyik kezével adott, a másik kezével elveszi az állam az üdülési csekkek adómentességének korlátozásával. A jövő évtől csak akkor lesz adómentes az utalvány, ha „üdülési és ahhoz kapcsolódó étkezési szolgáltatásra” használják fel – áll a kormány által a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban. Ez viszont azt eredményezné, hogy csak a vállalatok által fenntartott üdülőkben lehetne a csekkeket felhasználni, mivel a jogszabályi meghatározás szerint csak az ott kínáltak minősülnének üdülési szolgáltatásnak – ecsetelte az MTI-nek Karácsony Mihály, a csekket kibocsátó a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumának elnöke.

A kereskedelmi szálláshelyeken eszerint nem lehetne utalvánnyal fizetni. A törvény még akkor született, amikor a vállalati üdülők voltak többségben, de ez mára megváltozott. Értetlenül állnak a tervezett változás előtt a fürdők üzemeltetői is. Alig fél éve lehet ugyanis strandbelépőkért is üdülési csekkel fizetni. Ákoshegyi György, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára kérdésünkre leszögezte: „Mindenképpen zükség lenne arra, hogy az utalványokat a fürdőkben is be lehessen váltani, hiszen ez a szolgáltatás szerves kiegészítője az üdülésnek”. Hozzátette: az érdekképviseletet nem kérdezte meg a kormány az előterjesztésről. A szövetség elnöke már felvette a kapcsolatot Karácsony Mihállyal. Megpróbálja elérni, hogy továbbra is felhasználhassák a nyaralók a csekket a fürdőkben is.

Az MNÜA adatai szerint idén az első negyedévben 75 százalékkal nőtt a munkaadók által vásárolt üdülési csekkek értéke az egy évvel korábbihoz képest. Ebben az időszakban nyolcmilliárd forint értékű utalványt bocsátottak ki, így jelenleg összesen mintegy 12-14 milliárd forint értékű üdülési csekk van az állampolgároknál. Idén 97 ezer ember jutott csekkhez, ez 23 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!