Hírek

2006.06.29. 08:39

Szigorítanák az üdülési csekk felhasználását

Amit az egyik kezével adott, a másik kezével elveszi az állam az üdülési csekkek adómentességének korlátozásával

B.K.

Amit az egyik kezével adott, a másik kezével elveszi az állam az üdülési csekkek adómentességének korlátozásával. A jövő évtől csak akkor lesz adómentes az utalvány, ha „üdülési és ahhoz kapcsolódó étkezési szolgáltatásra” használják fel – áll a kormány által a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban. Ez viszont azt eredményezné, hogy csak a vállalatok által fenntartott üdülőkben lehetne a csekkeket felhasználni, mivel a jogszabályi meghatározás szerint csak az ott kínáltak minősülnének üdülési szolgáltatásnak – ecsetelte az MTI-nek Karácsony Mihály, a csekket kibocsátó a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumának elnöke.

A kereskedelmi szálláshelyeken eszerint nem lehetne utalvánnyal fizetni. A törvény még akkor született, amikor a vállalati üdülők voltak többségben, de ez mára megváltozott. Értetlenül állnak a tervezett változás előtt a fürdők üzemeltetői is. Alig fél éve lehet ugyanis strandbelépőkért is üdülési csekkel fizetni. Ákoshegyi György, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára kérdésünkre leszögezte: „Mindenképpen zükség lenne arra, hogy az utalványokat a fürdőkben is be lehessen váltani, hiszen ez a szolgáltatás szerves kiegészítője az üdülésnek”. Hozzátette: az érdekképviseletet nem kérdezte meg a kormány az előterjesztésről. A szövetség elnöke már felvette a kapcsolatot Karácsony Mihállyal. Megpróbálja elérni, hogy továbbra is felhasználhassák a nyaralók a csekket a fürdőkben is.

Az MNÜA adatai szerint idén az első negyedévben 75 százalékkal nőtt a munkaadók által vásárolt üdülési csekkek értéke az egy évvel korábbihoz képest. Ebben az időszakban nyolcmilliárd forint értékű utalványt bocsátottak ki, így jelenleg összesen mintegy 12-14 milliárd forint értékű üdülési csekk van az állampolgároknál. Idén 97 ezer ember jutott csekkhez, ez 23 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!