Hírek

2006.06.13. 13:47

Vérdíj Zarkavi utódjára

Csák Elemér

Kétnapos tanácskozásra ültek össze az amerikai elnök nyaralójában, Camp Davidben a washingtoni kormányzat és a katonai vezetés tagjai, hogy megvitassák a terrorista vezér halála utáni helyzetet. Az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka beszámolt arról: az-Zarkavi likvidálása után az elmúlt napokban 140 akciót hajtottak végre, amelyek során 32 ellenállót megöltek, 178-at elfogtak. A közös taktika kidolgozásában videokonferencia segítségével részt vesznek az iraki kormány képviselői is.

A CNN hírtelevízió szerint George Bush a megbeszélésen közölte: megjutalmazzák azokat, akik közreműködnek az-Zarkavi utódja, Abu Hamzat al-Muhadzsir és társai kézrekerítésében. Az al-Kaida helyettes vezetőjének a fejére korábban 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Egy iraki politikus megerősítette: az-Zarkavi nyomára egyik híve vezette az amerikaiakat, s az árulásnak anyagi motivációja volt. Maga Al-Muhadzsir állítólag egyiptomi származású, részt vett az afganisztáni háborúban, továbbá a Falludzsa birtokláásáért folytatott harcokban, 2004-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!