Hírek

2006.06.15. 13:14

Visszaszorulhat a támogatott hitelezés

Nem jelent többletterhet a banki különadó azoknak az ügyfeleknek, akik már felvettek államilag támogatott hitelt. Az állam tízmilliárdot veszített a tervezett új adó miatt.

Tóth Marcella

Nem érinti az új hitelintézeti adó bevezetése azokat, akik már felvettek államilag támogatott lakáshitelt – szögezte le szerdán Zádori János, az FHB kommunikációs igazgatója. A jövőben azonban nem biztos, hogy megéri a bankoknak államilag támogatott hiteleket forgalmazniuk. A kedden a parlament elé terjesztett törvénytervezet szerint nemcsak a lakáshitelekhez nyújtott, hanem minden költségvetési forrásból származó kamattámogatás után húsz százalék adót kell fizetniük a bankoknak. Az OTP-nek a jelenleg érvényben lévő bankadóhoz képest mintegy 2-3 milliárd forintos többletterhet jelent évente az új adó bevezetése, míg a Földhitel és Jelzálogbankot (FHB) gyakorlatilag ellehetetleníti – vélik az elemzők. A bankoknak a tavalyi évben és az idén vagy nyolc százaléknyi többlet társasági adót, vagy a kamatkülönbözet hat százalékát kell befizetniük a költségvetésbe. Az FHB tegnapi közleménye szerint a tervezett szigorítás jelentős bevételkiesést okozhat jövőre a pénzintézet számára. Emiatt szűkülhetnek a pénzintézet lehetőségei, hogy államilag támogatott lakáshiteleket nyújtson ügyfelei számára.

A kormány eredetileg a két évre tervezett, a bankokra kivetett különadót akarta meghosszabbítani, sőt ezt a biztosítókra is kibővítette volna . Ennek többletterheit viszont az ügyfeleknek kellett volna állniuk – sietett leszögezni hétfőn Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a kormányfő által ismertetett programra reagálva. A különadó végül mégis megszűnik az év végén, a biztosítók pedig egyelőre nem kerültek be a körbe. Veres János pénzügyminiszter azonban leszögezte: erre is keresik az alkotmányos megoldást. A különadóból tavaly 36 milliárd forint folyt be, jövőre pedig 25 milliárdot vár a kormány.

Néhány óra alatt 12 milliárdot bukott az állam

Szerdán néhány óra alatt 12 milliárd forintot veszített az állam a banki különadó ötlete miatt. Az FHB részvényeinek értéke ugyanis csaknem 26 százalékkal esett. A cég 53 százalékban állami tulajdonú – mondta el Pallag Róbert, a portfolio.hu elemzője. Az értékvesztést csak elodázta, hogy kedden nem lehetett kereskedni a bank papírjaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!