Hírek

2006.07.06. 16:51

Bírálják az új szlovák kormányt

Komoly dorgálást kapott az Európai Parlamentben Robert Fico, mert szélsőséges nacionalista párttal lépett koalícióra. A szlovákiai magyarok helyzetük megromlásától tartanak.

Europress-Origo összeállítás

Szlovákia új külügyminisztere Pozsonyban bejelentette, hogy első külföldi útja Magyarországra vezet. Ján Kubis azt mondta: megérti, hogy Budapestet aggasztja az új kabinet összetétele, de a félelmeket túlzottnak tartja, és reményei szerint erről meg is tudja majd győzni partnereit. Hiába sietett Strassbourgba magyarázni a bizonyítványt az új szlovák miniszterelnök is: az Európai Parlament szocialista képviselői elhatárolódtak a Robert Fico féle kormánykoalíciótól. A frakció elnöksége és a meghívott delegációvezetők a Martin Schulz frakcióvezető által összehívott ülésükön megerősítették az Európai Szocialista Párt vezetőségének előző napon hozott döntését az Irány-Szociáldemokrácia (SMER-SD) Párt tagságának felfüggesztéséről. A találkozón részt vett Robert Fico is. A frakció elnöksége elítélte a szlovák szocialisták által megkötött koalíciót egy 2001-ben kötött  megállapodás, a Charta alapján, mely kimondja, hogy szocialista pártok nem köthetnek szövetséget rasszista és etnikai alapon gyűlöletet keltő politikát folytató pártokkal.

„A SMER sajnos megsértette az említett Chartát és ezzel szembefordult az Európai Szocialista Párttal, melynek elnöksége valamennyi  tagpárttal konzultált. A Cseh Szociáldemokrata Párt kivételével a tagpártok egyetértettek a SMER tagságának felfüggesztésével. A rövid tárgyaláson Poul Nyrup Rasmussen az Európai Szocialisták Pártjának elnöke úgy fogalmazott, hogy a SMER felfüggesztése elkerülhetetlen - jelentette ki lapunknak Kósáné Kovács Magda, a frakció elnökhelyettese, aki szintén részt vett a tanácskozáson.

A szlovák szocialista miniszterelnök szerint nem volt más lehetősége, noha a frakció véleménye alapján más pártok bevonásával lehetett volna kölcsönös kompromisszumot jelentő koalíciót kialakítani. A SMER Fico által hangoztatott dominanciáját a koalícióban kétségessé teszi, hogy az egyeztető tárgyalásokon mind a három párt egy szavazattal rendelkezik. „Fico érvként hangoztatta, hogy Szlovákiának arra a programra van szüksége, amellyel a SMER megnyerte a választásokat. Mi is úgy gondoljuk, hogy Szlovákiának szociáldemokrata kormányra van szüksége, csak nem olyanra, amelyiket két másfajta értékrendet valló párt fog ollóba” - zárta értékelését Kósáné Kovács Magda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!