Hírek

2006.07.11. 07:05

Hálapénz helyett tiszteségesebb a vizitdíj?

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint a vizitdíj melletti fő érv, hogy az legalább legális

Pogrányi Annamária

A vizitdíj bevezetésének időpontjáról még nem döntöttek, de miután a szakemberek elkészítik a tanulmányokat, a kormány társadalmi vitát kezdeményezne, melybe nem csak a politikai pártokat vonná be, hanem a betegszervezetekkel is.

„Nagyon reméljük, hogy olyan álláspont alakul ki, mely a nagy többség számára elfogadható” – nyilatkozta a közszolgálati televízió reggeli hírműsorában Molnár Lajos. Az egészségügyi miniszter szerint a hálapénz igazságtalan, a feketegazdaság része, és senki nem mondja meg, hogy mi jár érte. „Sokkal tisztességesebb és igazságosabb, ha bevezetjük ennek egy becsületes formáját, a vizitdíjat” – jegyezte meg az egészségügyi tárca vezetője, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a hálapénzt nem tudják kompenzálni a szociálisan rászorulóknak, a vizitdíj pedig legális, és pontosan ismert a fizetendő összeg.

Molnár szerint a rászorulók, a nagycsaládosok, a kisnyugdíjasok, és azok akik, olyan betegségben szenvednek, amellyel gyakran kell orvoshoz fordulni, azoknak nem kellene fizetni, vagy amit fizetnek, azt visszakaphatnák. Az összeg a tervek szerint három- és ötszáz forint között mozogna.

Ezzel szemben Szlovákiában a koalíciós partnerek hétfőn közölték, „minden tétovázás nélkül a legkorábbi hatállyal megszüntetik az egészségügyben alkalmazott vizitdíjat, mert a kormány programjának vezérfonala a szociális szolidaritás elvét követi.”

„Differenciálni kellene a vizitdíj fizetési rendszerét, a nyugdíjasok és a diákok mentesüljenek a díj fizetése alól” – mondta lapunknak Matkó Ida, a Szószóló Betegjogi Alapítvány Kuratóriumának elnöke. A doktornő szerint a kormány a díjjal azt szeretné elérni, hogy csak az forduljon orvoshoz, aki rászorul. „Mindenféleképpen kedvezményt kell adni, mert így egy komoly réteg nem fog rendelésre járni. A közép- és felsőréteg számára a vizitdíj nem akkora megterhelés, hogy emiatt ne mennének el a háziorvosukhoz” – közölte Matkó Ida. Az alapítvány elnöke úgy véli, a gyógyszerfelírás rendjét is ki kell alakítani, és emiatt a betegeket ne kötelezhessék a díj fizetésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!